Читај ми!

Хаг: Историјски контекст је неизбежан

Окосница излагања српског правног тима пред судом у Хагу биће дешавања од 1991. до 1995. године, али се не може избећи историјски контекст у којем се реч геноцид јавља у свести Срба, каже члан српског тима Новак Лукић. Хрватска страна, иако је најавила, није презентовала нове чињенице у односу на оне у поднесцима.

Српски правни тим у понедељак почиње излагање пред Међународним судом правде у Хагу у спору Србије и Хрватске по међусобним тужбама за геноцид. Члан српског тима, адвокат Новак Лукић каже да ће окосница излагања бити дешавања од 1991. до 1995. године, али напомиње да се не може избећи историјски контекст.

Лукић је, гостујући у емисији "Таласање" Радио Београда 1, подсетио да и српска страна има пет дана за излагање.

"У односу на презентацију и минутажу која нам стоји на располагању, биће времена и за одговоре на њихове наводе. Знатно време ћемо посветити одговарању на аргументе хрватске тужбе, али равноправно ће бити презентована наша контратужба", рекао је Лукић.

На питање да ли је српска страна спремна и да ли ће окосница изношења аргумената српске стране бити акција "Олуја" или ће се осврнути и на Други светски рат, Јасеновац и НДХ, Лукић каже да се не може избећи и историјски контекст у коме се реч геноцид јавља у свести Срба.

"Ми ћемо се пре свега бавити правном аргументацијом. Нормално, дотаћи ћемо се и чињеничног контекста, па у том смислу и контекста у којем се реч геноцид јавља у нашој свести. Али, у знатној мери ћемо се обазирати на догађаје који су предмет наше тужбе, а то су догађаји 1991-95", истакао је Лукић.

Хрватска страна је првог дана најавила да ће презентовати и неке нове чињенице до којих су дошли након предаје поднесака. Међутим, Лукић каже да их је хрватски тим обавестио да је завршио са изношењем чињеница.

Тим Хрватске је прешао на изношење правне аргументације, које завршава у петак.

Директор документационог центра "Веритас" и сведок српског тима Саво Штрбац рекао да се хрватски тим протеклих дана бавио више доказивањем наводне намере тадашњег војног и државног руководства у Београду о геноциду над Хрватима, него што су износили правну аргументацију за своју тужбу.

Штрбац је, у емисији "Таласање" рекао да Србија сада има могућност да целом свету покаже шта се заиста дешавало у акцији "Олуја", али и да докаже историјску везу са геноцидом над Србима у Другом светском рату.

Он је најавио да следеће недеље путује у Хаг, али ће његов исказ бити само у писаној форми, јер је хрватска страна одустала од унакрсног испитивања сведока.

"Хрвати већ две деценије тврде да докази које поседује Веритас нису тачни. Сада су имали јединствену прилику да ме демантују и униште, али су је пропустили, тако што су одлучили да се не појавим на унакрсном испитивању," рекао је Штрбац.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво