Читај ми!

Лајчак: Највећи изазов наставак дијалога

Највећи изазов наставак дијалога Београда и Приштине, али и имплементација већ постигнутих договора, оцењује шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак. Свака нова чланица ЕУ морала је да измени или допуни свој устав на неки начин, истакао је Лајчак додавши да то неће бити трагедија ни за Србију.

Потпредседник словачке владе и министар спољних и европских послова Мирослав Лајчак рекао је да је "у последње време, Балкан направио невероватан напредак, чему је сведок читава Европска унија", и изразио "чврсто уверење" да су "стабилност и просперитет Европе могући само уз пуну интеграцију Западног Балкана у ЕУ".

"Можда су поједини скептици тиме изненађени, али ја то видим као још једну потврду да Балкан несумњиво припада европској породици", рекао је Лајчак у интервјуу за најновији број часописа Cord, додајући да је убрзавање процеса проширења крајем 2013. и почетком 2014. године најбољи доказ да ЕУ позитивно гледа на ситуацију на Балкану.

Према његовим речима, "трајна стабилност више није само визија, већ напротив, она је јасно дефинисан циљ са огромним шансама да буде остварен у блиској будућности".

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, словачки вицепремијер је рекао да је "највећи изазов наставак самог дијалога, како на политичком и техничком нивоу, али и имплементација већ постигнутих договора".

"Имплементација мора бити наш главни фокус, јер смо већ запазили да неколико важних уговора постоје само на папиру, а да је њихова имплементација заправо далеко важнија. Ми у ЕУ морамо наставити да мотивишемо обе стране, како би наставили преговоре у циљу постизања даљег напретка", рекао је Лајчак.

Уставне промене неће бити трагедија за Србију

Према његовим речима, споразуми из дијалога у сваком случају и тако предвиђају законске и уставне промене, што није необично, јер је свака држава, нова чланица ЕУ, морала да измени или допуни свој устав на неки начин.

"И ЕУ и земље кандидати за чланство у ЕУ, временом еволуирају и те промене морају да се огледају некад чак и у облику уставних промена. С тим у вези, сигуран сам да ће се наћи адекватна законска формулација и да то неће бити трагедија за Србију, како то неки покушавају да представе", додао је Лајчак.

За Босну и Херцеговину, потпредседник словачке владе рекао је да није нимало изненађен масовним протестима.

"Они су већ видели превише неправде у економији и друштву своје земље, као и нестручност, одсуство владавине права и висок ниво корупције. Њихов очај подгревају тренутна ситуација и тмурне перспективе. То их је натерало да изађу на улице", рекао је Лајчак.

"Штавише, да сам грађанин БиХ, учествовао бих у протестима, јер њихови политичари сносе огроман део одговорности за ситуацију у којој се земља налази. Појачавање притиска на њих је једини начин да се посвете решавању проблема", рекао је словачки вицепремијер, додајући да је "одсуство одлучности код политичара узроковало стагнацију земље на свим пољима, укључујући и процесе евроатлантских интеграција".

За ЕУ је Лајчак рекао да је у претходној деценији прошла кроз квалитативне и квантитативне промене, као и да суштину будуће ЕУ чине монетарна, фискална и економска унија, као и демократски легитимитет и да те заједничке вредности, уз додатак финансијских гаранција у временима глобалне економске кризе, чине данас Унију "најатрактивнијим цивилизацијским пројектом".

"Важно је, такође, подвући да је ЕУ увек отворена за пријем нових чланица", рекао је Лајчак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије