Подршка Аустрије евроинтеграцијама

Аустрија има интерес да се Србија даље развија ка стабилној и у најбољем смислу европској држави, рекао је аустријски министар спољних послова Себастијан Курц уочи посете Београду. Србија је за Аустрију "суседна земља без заједничких граница" и Аустрија има дуге и интензивне везе са Србијом, рекао је Курц.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц рекао је да долази у Београд са поруком да је будућност свих земаља западног Балкана у ЕУ и да ће их Аустрија у томе и даље подржати свом снагом.

"Моја жеља је да, што је пре могуће, од мог ступања на дужност посетим све земље западног Балкана. Ту је приоритет наше спољне политике. Моја порука гласи да је будућност свих земаља западног Балкана у Европи и да ће Аустрија то и даље свом снагом подржати", рекао је аустријски шеф дипломатије.

Према његовим речима, Аустрија има "сваки интерес да се Србија даље развија ка стабилној и у најбољем смислу европској држави".

"Радо желимо да саветима и делима будемо уз Србију у приступним преговорима са ЕУ. Лобирање за Србију ћу радо наставити и то не морам чак ни да почнем, јер се мој претходник, вицеканцелар Михаел Шпинделегер, писмом свим партнерима у ЕУ, пре тачно годину дана, успешно заложио за отпочињање приступних преговора са Србијом", навео је Курц за Танјуг.

Он је нагласио да је Србија за Аустрију "суседна земља без заједничких граница" и да Аустрија има дуге и интензивне везе са Србијом.

"Повезани смо тесно на више начина, преко историје, културе, али и Дунава, који нас као транспортни пут и природни простор повезује. Један израз те повезаности је велики број грађана српског порекла, који живе у нашој земљи. Из тога резултирају многобројне људске, економске и културне везе. За Аустрију је то од великог значаја и вредности", истакао је Курц.

"Данас је, наравно, и привреда јако важан фактор. Аустрија је у Србији највећи инвеститор. И посебно важни су Срби, који живе у Аустрији и који су Беч учинили једним од највећих српских градова у свету", нагласио је шеф аустријске дипломатије. 

Министар иностраних послова Аустрије састаће се, како је најављено, са председником Србије Томиславом Николићем, првим потпредседником владе Александром Вучићем и шефом дипломатије Иваном Мркићем.

Аустријски министар ће присуствовати и презентацији Сената привреде Србије, испостави Сената привреде Аустрије, којим председава бивши аустријски вицеканцелар Ерхард Бусек.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије