Читај ми!

Србија и Кувајт, пола века пријатељства

Односи између Србије и Кувајта су пријатељски и нема међусобних отворених питања. Амбасадор Кувајта Јусуф Абдулсамад, поводом пола века дипломатских односа са Србијом, каже да руководства две земље нарочито желе да развијају привредну сарадњу.

Свечаним пријемом, синоћ је обележено пола века од успостављања дипломатских односа Кувајта и Србије.

У потрази за инвестицијама, Србија има шансу у богатим и развијеним земљама средњег и далеког истока. После Уједињених Арапских Емирата, најаве улагања стижу и из Краљевине Кувајта, мале арапске државе, четири пута мање од Србије. Односи су пријатељски и нема међусобних отворених питања.

"Ово бих назвао нашом 'златном годишњицом', јер славимо 51 годину дипломатских односа. Наша руководства желе да развијају нарочито економске односе", каже Јусуф Абдулсамад, амбасадор Кувајта у Србији.

Кредит од 25 милиона евра одобрен Србији тек је почетак, прва инвестиција, напомиње амбасадор Кувајта и обећава да ће радити на томе да их буде још.

Протеклих више од пола века дипломатских односа између Србије и Кувајта, пете најбогатије земље Персијског залива, обележили су добра политичка и нарочито привредна сарадња у војном и грађевинском сектору. Чак је и симбол града, водоторањ, дело српских градитеља.

Кувајт, у преводу тврђава на мору, већ на први поглед одаје утисак богате, високо развијене земље.

Смештена на врху Персијског залива, уставна монархија којом два и по века влада породица Ел Сабах, располаже десетином целокупних светских резерви нафте и има бруто домаћи производ од 165 милијарди долара. Домаћи бруто доходак по становнику Кувајта 66.000 долара. 

У Кувајту живи око 250 српских држављана, углавном лекара, инжењера, грађевинара, архитеката. Оно што свакако није уобичајено јесте да су чак тројица људи из наше земље на челу националне селекције Кувајта у фудбалу, стрељаштву и хокеју.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се