Читај ми!

Пусић: Наш задатак је да чувамо будућност

Када нам већ прошлост није била добра, наш задатак је да чувамо шансу за будућност, рекла је за РТС потпредседница хрватске владе Весна Пусић, поводом предстојеће расправе о тужбама Хрватске и Србије за геноцид. Србија може да рачуна на помоћ Хрватске у процесу придруживања ЕУ, каже Пусићева.

После разговора са званичницима у Београду, прва потпредседница хрватске владе Весна Пусић рекла је у интервјуу за РТС да очекује да се питања из прошлости реше и да две земље имају рационалне интересе за сарадњу у будућности. Пусићева је поновила да Србија може да рачуна на помоћ Хрватске у процесу придруживања Европској унији.

Према њеним речима, у Београд је дошла због договора са првим потпредседником Владе Александром Вучићем о повратку авионских снимака хрватске територије из 1968. године, који су потребни Хрватској у великом пројекту легализације бесправно саграђених објеката.

Пусићева каже и да нема никакве сумње да ће Србија постати пуноправна чланица Европске уније.

"Више нема драматичних политичких одлука, Србија је ушла у техничку фазу преговора са Европском унијом и није битно да ли ће ући у Унију 2020. или коју годину пре или касније. Чланство Србије у Унији је од интереса и за Србију и за Хрватску", сматра потпредседница хрватске владе.

Поводом предстојеће расправе пред Међународним судом правде у Хагу по тужби Хрватске и контратужби Србије за геноцид, Пусићева је рекла да се надала да ће се наћи решење за тај процес. Нажалост, како је рекла, до тога није дошло.

Пусићева је поручила да то није политика Србије и Хрватске данас, то ће, како је рекла, радити суд, истражитељи, али то нису хрватско-српски односи данас, нити сутра.

"Када смо већ дошли до тога, наш задатак је да чувамо шансу за будућност, када нам већ прошлост није била добра", истакла је потпредседница хрватске владе.

Поводом изјаве првог потпредседника Владе Александра Вучића за загребачки Глобус да ће му бити потребна помоћ Хрватске у стварању нове Србије, Пусићева каже да је то врло самоуверена изјава некога ко има велико самопоуздање и да јој то импонује.

"Нама је наравно у интересу да сарађујемо и већ сарађујемо и видимо да Србија жели да учи на туђим искуствима и то је врло рационално", рекла је Весна Пусић.

Цео интервју са потпредседницом хрватске владе можете погледати у емисији "У свету", у среду на РТС 2.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се