Читај ми!

Нераскидиве везе Србије и Кипра

Србија цени помоћ Кипра приликом добијања датума за отпочињање преговора са ЕУ, рекао председник Томислав Николић током састанка са кипарским шефом дипломатије Јоанисом Касулидисом. Александар Вучић захвалио Касулидису на подршци Кипра евроинтеграцијама и територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Министар спољних послова Кипра Јоанис Касулидис, који борави у Београду, на почетку своје посете разговарао је са председником Србије Томиславом Николићем и вицепремијером Александром Вучићем.

На састанку председника Николића и Касулидиса истакнуте су нераскидиве везе двеју земаља и поновљено да се ни Србија, као ни Кипар, никада неће одрећи дела своје територије. 

Николић је рекао да билатерални односи двеју земаља представљају пример пријатељства, разумевања и узајамне помоћи. "Наше две земље нису повезане ни копном, ни морем, не спаја нас територија, али су наше везе нераскидиве", нагласио је председник Николић.

Према његовим речима, Србија се у кратком периоду ухватила укоштац са многим проблемима и велики део њих решила.

И даље је нерешено питање Косова и Метохије и економска криза која нас је дубоко потресла, рекао је председник Србије. "Ми хоћемо да разговарамо са Албанцима, да сарађујемо, развијамо пријатељство, али никада нећемо признати независност Косова и Метохије, као што се ни ви нећете одрећи дела своје територије", додао је је Николић, а саопштила Служба председника за сарадњу с медијима.

Србија веома цени помоћ Кипра приликом добијања датума за отпочињање преговора са ЕУ и принципијелан став да не призна једнострано проглашену независност КиМ, истакао је председник Николић.

Навевши да изузетно цени Николићеву искреност и визију у решавању кључних питања за судбину Србије, Касулидис је рекао да је европски пут Кипра био тежак, као и српски. "Ми смо мала земља која зна која су њена права и знамо да их употребимо у одбрани својих интереса", рекао је Касулидис.

"Трудили смо се да ни ви који имате сличан проблем не будете условљавани приликом добијања датума", рекао је Касулидис.

Према његовим речима "додатно условљавање оних који су већ храбро ушли у преговоре и потписали споразум довело би до пооштравања ситуације која би дестабилизовала Балкан".

Током састанка са вицепремијером Александром Вучићем, Касулидис је истакао значај пријатељских односа двеју земаља и потврдио недвосмислену подршку Републике Кипра процесу европских интеграција Србије и решавања питања Косова и Метохије.

Такође, обећао је да ће се Кипар залагати да Европска унија задржи статусно неутралну позицију у решавању питања Косова и Метохије.

Вучић је изразио задовољство билатералним односом двеју земаља и посебно указао на блиско пријатељство Србије и Кипра, саопштио је Кабинет првог потпредседника Владе.

Вучић је Касулидису захвалио на подршци Кипра европским интеграцијама и територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Први потпредседник Владе је нагласио и да Кипар може да рачуна на подршку Београда на међународној сцени, наведено је у саопштењу.

Тема разговора била је и ситуација у региону.

Касулидис се састао и са шефом српске дипломатије Иваном Мркићем, при чему је истакао да Кипар остаје при ставу да не признаје једнострано проглашену независност Косова.

"Наш став о статусу Косова није се променио и неће се променити у догледној будућности", рекао је Касулидис на заједничкој конференцији.

Он је нагласио да је постизање Бриселског споразума између Београда и Приштине била "храбра и добро промишљена одлука" и понудио помоћ Кипра у напорима двеју страна да пронађу обострано корисно решење.

Двојица министара су оценила да Србија и Кипар имају веома блиске и пријатељске односе и да их повезују заједнички историјски и културни корени.

"Кипар је историјски, у свим оним најтежим часовима по Србију, увек био уз нас", рекао је Мркић и додао да ће Никозија наставити да подржава Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ, као што је и досад чинила.

Подсећајући да је Кипар имао специфичну историју приступних преговора са Унијом, Мркић је оценио да ће Србији, која такође има "својих специфичности", искуство Кипра бити драгоцено.

"Сада када смо већ отпочели преговоре имамо срећу да нас наши пријатељи подржавају и да ће нам пружити подршку у нашем даљем напредовању ка пуноправном чланству", додао је Мркић. 

Шеф кипарске дипломатије оценио је да је чланство Србије у ЕУ од кључног значаја за стабилност и просперитет целог региона Западног Балкана.

На питање новинара да ли је могуће да Србија 2020. уђе у ЕУ, Касулидис је одговорио потврдно и додао да ће та одлука бити донета на основу заслуга саме Србије.

Касулидис је рекао за РТС да што се више испуни од оног што очекује ЕУ, то европски пут неке земље постаје више неповратан процес. Напомиње да се у нашем случају треба држати и обавезе за нормализацију односа са Приштином. 

Када је реч о преговорима двеју заједница на Кипру, Мркић је рекао да се позиција Србије темељи на међународном праву и резолуцијама Генералне скупштине УН и Савета безбедности УН.

"Ми смо за то да Кипар буде јединствена и суверена земља", рекао је Мркић.

Двојица министара су најавила да ће ове године поново бити одржана заједничка седница двеју влада, овог пута у Никозији, и да се за ту прилику већ припремају билатерални споразуми.

Током састанака поменута је и економска сарадња - робна размена је скромна, мада кипарска улагања у Србији премашују 200 милиона евра. Осам година постоји удружење кипарских и српских пословних људи, а током године биће одржана заједничка седница српске и кипарске владе, овог пута у Никозији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се