Читај ми!

Вулин: Очекујемо прихватање наше гаранције

Република Србија очекује да буду прихваћене њене гаранције у вези са захтевима да се ухапшени Срби на Космету бране са слободe, рекао Александар Вулин. Министар задужен за Космет каже да преговори о правосуђу нису завршени, али да ће у наредне две недеље до месец дана бити финализовани.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да Република Србија очекује да буду прихваћене њене гаранције у вези са захтевима да се ухапшени Срби на Космету бране са слободе.

Објаснио је да је у јучерашњој рунди дијалога Београда и Приштине било речи о "Ивановићу, Делибашићу, Лазићу, и свим другим Србима који су похапшени по Косову и Метохији, а нико није најсигурнији зашто и како је могуће да се њихова елементарна људска права крше".

"Очекујемо да се ганранције владе Сбрије уваже. Ако је оправдање за непуштање на слободу покушај бекства, а држава Србија рекла да тог бекства неће бити, признаћете да нема веће гаранције. Даћемо све од себе да се то уважи", рекао је Вулин.

Објаснио је да је Еулексово правосуђе независно и да може да одлучи како мисли да треба, али ће они одлуком показати колико поштују гаранције Србије и државу која их је дала.

Приближени ставови о Косову

Када је реч о преговорима о правосуђу Вулин је рекао да они нису завршени и да ће у наредне две недеље до месец дана бити финализовани, те да ће се опредељење око тога донети када се добије коначан предлог.

Нагласио је да је тренутно рано да се оцени како су прошли преговори, додајући да су ставови, како је изнео премијер Ивица Дачић, приближени, те да не жели да износи детаље истих да не би отежао преговарачки процес.

Вулин је подвукао да је сигурно да се води рачуна да Срби на Косову и Метохији не буду у било чијим другим рукама, већ рукама људи који су припадници њихове нације и који говоре њихов језик.

На питање Танјуга докле се стигло са Заједницом српских општина Вулин је рекао да мора да се донесе статут, а да то ради управљачки тим, на који не жели да врши притисак.

"Они ће то урадити када мисли да треба, а по мојим информацијама то ће бити веома брзо", указао је он додајући да се очекује и да се потом општине, које су сада конституисале, изјасне о статуту.

Избори на Космету

На питање како ће бити организовани предстојећи избори за Скупштину Србије на територији Косова и Метохије он је објаснио да ће Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) бити та која ће их спровести.

"Мислим да смо имали веома добар механизам на прошлим изборима 2012.године и не видим ни један разлог да се нешто битно мења", поручио је Вулин.

У вези са парламентарним изборима на Косову и Метохији, које планирају да спроводе приштинске власти, он је упозорио све релеватне факторе на Косову и Метохији да воде рачуна да у својим политичким наступима ни на који начин не доведу до радикализације и изазивања било каквих сукоба.

Он је подсетио да је у протеклих десет дана било две паљевине кућа и да још увек нису утврђени починиоци, и поред присуства међународне заједнице, упитавши шта би тек било да нема тог присуства.

На питање да ли ће примена Бриселског споразума бити угрожена уколико дође до промене власти у Приштини он је истакао да не жели да се меша ко ће како да гласа.

Према његовим речима међународне обавезе које су преузете не могу да буду заборављене и да се не спроведу.

"Ова влада је спровела седам споразума која је потписала претходна, и свака будућа ће спровести што је претходна договорила," рекао је Вулин. Иако врло често у Приштини постоји идеја да се неке ствари могу мењати морам да их разочарам и кажем да оно што је договорено у Бриселу не може да се мења у Приштини", закључио је Вулин.

Он је данас Старој Пазови обишао спортски центар Фудбалског савеза Србије у којем бораве деца са Косова и Метохије.

"Деца са Косова и Метохије увек имају овде отворена врата и могућност да дођу и науче нешто, али важније од тога шта ће у фудбалу научити јесте да њихова матица Србија брине и не мисли да престане да брине о њима", поручио је Вулин. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се