Кацин: Србија због ЕУ мора да мења Устав

Тренутна позиција ЕУ о статусно неутралном Косову привремено је компромисно решење, каже Јелко Кацин. Србија ће пре прикључења ЕУ морати да промени Устав као што су то учиниле друге земље, рекао је специјални изасланик Европског парламента за Србију.

Специјални изасланик Европског парламента за Србију Јелко Кацин тврди да је тренутна позиција ЕУ о статусно неутралном Косову привремено компромисно решење и да он не улази у то "када ће и какво ће решење бити коначно".

Гостујући у емисији "Интервју 20" државне телевизије БХ 1, Кацин је рекао да ће Србија пре прикључења ЕУ морати да промени Устав као што су то учиниле друге земље, па и Словенија.

На директно питање водитељке да ли то значи и да ће Србија морати да се одрекне територије Косова, Кацин каже да одговор на то питање зна, али да с обзиром на то на којој је функцији, није у ситуацији да на њега одговори.

"Ја Јелко Кацин, одавно знам да је Косово независно и да није део Србије. Ја, Јелко Кацин, грађанин Словеније, знам да је моја земља одавно признала независно Косово и да је зато спаљена амбасада Словеније у Београду и да ће Србија за то платити накнаду. Ја, Јелко Кацин, поштујем тренутну ситуацију и позицију ЕУ која има статусно неутралан однос према питању Косова", рекао је Кацин. Он, међутим, тврди да је то привремено компромисно решење.

"А какво ће и када бити коначно решење, ја у то не улазим и тако се понашам према вама када ми постављате та веома конкретна питања на која знам одговор, али с обзиром на функције које обављам нисам у ситуацији да вам договорим, јер не желим никоме да отежавам живот", рекао је Кацин.

Истакао је да ЕУ има пуно поверење у политичку елиту Србије за коју Кацин каже да је одоговрна према властитој будућности и према будућности свог народа, своје државе и, пре свега, своје економије.

Упитан да ли је ЕУ направила преседан када је отпочела преговоре са Србијом јер нема уставно решено питање територије Косова, Кацин је рекао да предприступни дијалог не би био могућ да државе чланице ЕУ, које још нису признале косовску независности, нису за то дале "зелено светло".

"Сада Европска унија има преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом", а ЕУ такве преговоре може имати и такав споразум закључити само са државом, никада са друштвом", навео је Кацин.

На инсистирање водитељке да одговори није ли управо то апсурдно, јер ЕУ почиње преговоре о Стабилизацији и придруживању са Косовом, а да то исто Косово није признало пет држава ЕУ, те да ли ће званичници ЕУ тражити од Србије да призна Косово, Кацин је рекао: "Србија је свесна, зрела и одговорна".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се