Читај ми!

Разликовање државне и страначке функције

Бирачи не смеју да имају дилему ко им се у кампањи обраћа да ли државни функционер или страначка личност. Агенција за борбу против корупције помно прати кампању, а посебну пажњу ће обратити на евентуално коришћење јавних функција у страначке сврхе.

Агенција за борбу против корупције пратиће коришћење јавних функција у страначке сврхе током предизборне кампање. Да ли је неки државни функционер прекршио закон у досадашњој кампањи не желе да кажу док се провера не заврши.

Бирачи не смеју да имају дилему ко им се у кампањи обраћа да ли државни функционер или страначка личност.

Да не би било забуне, Агенција за борбу против корупције помно прати кампању. Посебну пажњу ће, кажу, обратити на евентуално коришћење јавних функција у страначке сврхе.

Директорка Агенције за борбу против корупције Тања Бабић рекла је да раде одговарајуће провере, прикупљају податке, изјашњења функционера у свим случајевима где има сумње да је дошло до повреде Закона.

"Кад поступак буде окончан, у том поступку функционер има право да се изјасни. Кад агенција евентуално изрекне одређену меру онда ће јавност и бити обавештена о свему", рекла је Бабићева.

Због искуства из 2012. године, када су у време кампање неки јавни функционери били вреднији чак 17 пута, у Транспарентности Србија позивају да се контролише коришћење јавних средстава за потребе страначких промоција.

"Оно што немамо уређено је питање да ли ће се неки догађај баш темпирати у такозване редовне активности јавних функционера, односно темпирати баш у доба кампање - отварање школа, болница, посете и томе слично", рекао је програмски директор Транспарентност Србија Немања Ненадић.

Према његовим речима, то би требало да буде предмет уређења, било законског, а у одсуству законских норми би РРА требало пре свега да се посвети том питању.

Заменик председника РРА Горан Караџић рекао је да не може РРА да буде главни и одговорни уредник свих медија, и додао да у свакој редакцији постоје уредници.

Посматрачи Агенције за борбу против корупције пратиће кампању у Београду, а чим им Влада одобри средства и у целој земљи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара