Читај ми!

Несугласице (не) коче Статут Војводине

Упркос спекулацијама да има проблема у писању текста и најави да ДСС иступа из Радне групе, усклађивање Статута Војводине са Уставом биће завршено у року, до 6. јуна, најављују из покрајинског парламента. Члан Радне групе испред ДСС-а, Славиша Орловић истиче да странка нема тапију на њега.

Усклађивање Статута Војводине са Уставом, чије су одредбе оспорене пред том институцијом, биће завршено у року, односно до 6. јуна. То најављују у покрајинској скупштини, упркос спекулацијама да има проблема у писању текста, али и најави да Демократска странка Србије излази из Радне групе. То тело окончало је свој део посла, каже председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

Кад је крајем прошле године Уставни суд оспорио кључне одредбе војвођанског статута, оцењено је да је од тог текста остала само љуштура.

У поправку текста, са једнаким ентузијазмом, барем у почетку, укључили су се и опозиција и власт.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор каже да је остало око пет одсто питања око којих постоје различита гледишта и да су дефинисана алтернативна решења.

"Радна група окончала свој задатак, предстоји језичка корекција тог текста и мислим да у наредних неколико дана прва варијанта би требало да дође у моје руке. Потпуно је извесно да до 6. јуна можемо окончати посао", истиче Пастор.

Усклађивање са Уставом, за ДСС је противуставно. Требало је, верују, почети од Закона о надлежностима чије су одредбе такође оспорене.

Одлучили су да из Радне групе изађу, али је њихов представник, иначе нестраначка личност, одлучио да остане. Слободан Орловић каже да ДСС нема тапију на њега.

Миленко Јованов из ДСС-а наводи да су у тој странци очекивали да ће да се крене неким другим путем.

"Нисмо имали ни на крај памети да неко може да ради оно што је Уставни суд оценио као потпуно неуставно. Дакле, поново се доноси акт ниже правне снаге и усклађује га са Законом о надлежностима који је више правне снаге", објашњава Јованов. 

Напредњаци, иако противници првобитног садржаја Статута, посао, кажу, неће опструсаити.

"Српска напредна странка учествује у Радној групи са циљем да се одлука Уставног суда испоштује у потпуности, Међутим, ми изражавамо озбиљну сумњу да власт у Покрајини, предвођена ДС-ом сада има легитимитет и капацитет да то стање промени", сматра  представник напредњака Ђорђе Милићевић.

Међу одредбама Статута које се морају променити су и оне да је Нови Сад главни град Покрајине, да Војводина има право на грб и химну, да закључује међурегионалне споразуме и има своја представништва у иностранству. Оспорен је и сам назив Влада Војводине.

Бранислав Богарошки из Лиге социјалдемократа Војводине сматра да се одлука Уставног суда заснива на начелним ставовима да је Србија централизована и унитарна држава, што, како тврди, нема утемељење у Уставу. "Ако је та идеолошка потка основа овог статута, мислим да ћемо имати озбиљан проблем, додаје Богарошки.

Седмочлана Радна група има рок до 10. марта да се договори о ономе што је остало спорно у тексту измењеног статута. После тога, Статут треба да добије две трећине подршке у покрајинском парламенту. Да би био важећи, треба да га одобри републички парламент и да тамо добије апсолутну већину.

"Одговорност Радне групе је заједничка, поготово ако дође до високог степена сагласности у покрајинској скупштини, где су и странке које ће верујем имати већину и у будућем сазиву републичког парламента", каже Драгослав Петровић из ДС-а, који је потпредседник Владе Војводине.

Ако се буде радило по плану, верификација ће, кажу у покрајини, сачекати нови сазив републичке скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара