Читај ми!

Дачић: Приближени ставови о правосуђу

Приближили смо ставове о правосуђу, рекао премијер Ивица Дачић после разговора у Бриселу. Радне групе ће наставити финализацију договора, а он ће бити потврђен на нивоу премијера, каже Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је, после састанка у Бриселу са косовским премијером Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, да су приближени ставови о правосуђу и да ће експерти у наредним данима финализовати договор, који ће бити потврђен на наредном састанку са Тачијем, јавља извештач РТС-а из Брисела.

"Мислим да смо успели да доста приближимо наше ставове", изјавио је Дачић по окончању 22. рунде дијалога у Бриселу, којој је присуствовао и вицепремијер Александар Вучић.

"Очекује се да ће радне групе, односно експерти, у наредним данима финализовати тај текст и да ћемо се поново наћи за један кратак период да донесемо и ту политичку одлуку о постизању договора везаног за правосуђе", рекао је премијер Србије.

Дачић је додао да још није договорен тачан датум наредног састанка у Бриселу, али да би то могло да буде у наредних "седам до 10 дана, најдаље за две недеље".

Како је оценио, данашњи разговори били су напорни и тешки, истакавши да су две стране имале различите ставове при чему косовски Албанци нису желели да суд буде подељен по етничким критеријумима.

Делегација Београда је, према његовим речима, изразила став да, уколико у Косовској Митровици буде формиран један суд и једно тужилаштво, то не значи да ће Срби на северу "изгубити своју специфичност и самосвојност", имајући у виду да постоји седам општина, а не само четири општине на северу Косова и Метохије.

"Нашли смо нека решења која би дозвољавала ту расподелу предмета по одређеним категоријама и дела и зграда где ће бити смештени судије и тужиоци, а с друге стране ту ће бити и Апелациони суд", рекао је Дачић.

Дачић је додао и да би договор требало да подразумева да, ако буде један суд, у оним деловима тог суда који заседају на северу Косова већину судија и тужилаца чине Срби.

Структура суда неће, како је истакао, бити само по етничким критеријумима јер то није пракса у правосуђу нити жеља Београда.

Дачић је оценио да су на данашњем састанку пронађена одређена решења "која би заштитила наше интересе и наше ставове" и да су две стране на добром путу да постигну договор.

Он је истакао да је постизање договора о правосуђу веома важно јер у противном прети застој у преговорима.

"Не смемо дозволити застој зато што је нама то директно кључни критеријум за напредак у преговорима о чланству Србије у ЕУ", рекао је Дачић.

О Оливеру Ивановићу

Председник Владе Србије рекао је да је српска страна током разговора затражила да ЕУ заложи свој ауторитет да би се сазнало зашто су ухапшени Срби на Косову, међу којима је и Оливер Ивановић.

"Затражили смо да ЕУ заложи свој ауторитет како бисмо сазнали о чему је реч, зашто је дошло до тих хапшења, а то значи да не желимо да утичемо на рад правосудних органа, али да нам се разјасни због чега је то урађено, имајући у виду да то може да дестабилизује политичку ситуацију на северу Косова", рекао је Дачић.

Међу темама разговора било је и организовање, у сарадњи са ОЕБС, парламентарних избора у Србији, односно гласање Срба који живе на Косову и Метохији.

"То ће све бити урађено у координацији са ОЕБС-ом", истакао је Дачић.

Према његовим речима, данас је поменута и ситуација у БиХ, али је додао да је Кетрин Ештон о томе већ раније причала и са шефовима дипломатија ЕУ и са министрима иностраних послова земаља кандидата за чланство у ЕУ.

Хашим Тачи je, такође после разговора, рекао да је у дијалогу с премијером Дачићем постигнут "суштински напредак ка споразуму о правосуђу" и да ће идућих дана стручњаци довршити нека техничка питања.

У Бриселу је данас завршена 22. рунда дијалога Београда и Приштине, на којој су главне теме биле отворена питања у вези с применом Бриселског споразума, међу којима је и правосуђе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара