Читај ми!

Радна група завршила рад на изменама Статута

Радна група завршила рад на усаглашавању Статута Војводине са Уставом Србије, рекао председник председник покрајинске скупштине Иштван Пастор. Пастор одбацио критике ДСС-а да је реч о "противуставном" деловању.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је данас да је Радна група завршила рад на усаглашавању Статута Војводине са Уставом Србије и одбацио критике Демократске странке Србије да је реч о "противуставном" деловању.

Пастор је агенцији Бета рекао да сада предстоји редиговање текста који је усагласила Радна група, као и језичко и лекторско дотеривање.

"Потпуно је извесно и сигурно да ћемо до 10. марта имати радни текст око којег ћемо се усаглашавати пред посланицима Скупштине Војводине. Потпуно је извесно и да су створене све претпоставке да Статут буде усвојен до 6. јуна, када ступа на снагу одлука Уставног суда Србије," рекао је Патор.

Уставни суд је крајем прошле године оспорио две трећине одредаба Статута Војводине и наложио покрајинском парламенту да за шест месеци усагласи спорне одредбе са Уставом Србије.

Иницијативу за оцену уставности Статута Војводине поднео је ДСС.

Иштван Пастор је одбацио и наводе ДСС-а да та странка није учествовала у Радној групи, коју је формирао Одбор за питања уставно-правног положаја Војводине, и навео да је председник те Радне групе био професор права Слободан Орловић, кога је за члана тог тела предложио покрајински посланик ДС С-а Бранислав Ристивојевић.

"Иако ДСС нема посланички клуб у Скупштини Војводине, сматрао сам да треба да имају свог представника у Радној групи. Професор Орловић је био председник Радне групе и поднео је лавовски део посла и терета, а професор Ристивојевић је такође, као члан скупштинског одбора, садржајно и коректно сарађивао", навео је Пастор.

Пастор је оптужио ДСС да жели да створи конфликт о питању аутономије Војводине, уместо да се страсти смирују и упркос чињеници да је у покрајинској скупштини постојао консензус око потребе усаглашавања Статута са Уставом.

Пастор је рекао да проблема са аутономијом Војводине не би било да је она у "Коштуничином уставу" из 2006. године дефинисана на прави начин, а не као "љуштура" аутономије, која је изложена милости и немилости многих закона.

Према његовим речима, главни инцијатор доношења Устава Србије из 2006. године био је председник ДС С-а Војислав Коштуница, а "помагачи" су му били тадашњи председници Демократске странке и Српске радикалне странке, Борис Тадић и Томислав Николић.

Потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић рекао је та странка напустила Радну групу за измене Статута Војводине и оптужио Иштвана Пастора да "грубо и отворено гази" Устав Србије.

Иштван Пастор је рекао да Самарџићеве оцене доживљава као потврду да Скупштина Војводине добро ради, јер "ако човек ради нешто, а ДСС га напада, онда је то потврда да радите добро".

Радна група за израду радног текста Статута Војводине конституисана је 22. јануара, на основу предлога посланичких група у покрајинском парламенту.

Демократска странка је у радну групу предложила бившег председника Уставног суда Светозара Чиплића, Српска напредна странка адвоката Владимира Галића, а Савез војвођанских Мађара професора права Тамаша Корхеца.

Посланичка група СПС-ПУПС-ЈС-СДПС предложила је правног експерта Владана Кутлешића, Лига социјалдемократа Војводине адвокатицу Мирјану Томић-Јовановић, Српска радикална странка професора права Мирослава Милосављевића, а ДСС Слободана Орловића.

За председавајућег Радне групе именован је Слободан Орловић, а за његовог заменика Светозар Чиплић.

Према процедури, Статут Војводине усваја Скупштина Војводине, а да би ступио на снагу треба да га потврди и Скупштина Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара