Читај ми!

Брисел, скрининг о поглављу три

Почео скрининг за поглавље 3 преговора о придруживању ЕУ. Тема овог поглавља је усклађивање квалификација и слобода пружања услуга, што ће обезбедити да они који сутра буду тражили посао у ЕУ испуњавају услове, каже шефица преговарачког тима Тања Мишчевић.

У Бриселу је јутрос почео скрининг за поглавље три преговора о придруживању Европској унији, које се односи на слободу пружања услуга.

Делегацију Србије, коју чине експерти из неколико министарстава надлежних за ову област, предводи шефица преговарачког тима Тања Мишчевић.

Тема поглавља 3 је усклађивање квалификација и слобода пружања услуга, што ће обезбедити да они који сутра буду тражили посао у ЕУ испуњавају услове, рекла је Мишчевић.

"Скрининг за поглавље три важан је јер показује да ванредни парламентарни избори не успоравају ток европских интеграција", каже шефица српског преговарачког тима.

Државна секретарка у Министарству трговине и телекомуникација Тања Матић најавила је да ће Србија током ове године усвојити одлуке којим се унутрашње тржиште Србије усклађује са правилима која важе у ЕУ.

Матић је рекла да се на данашњем састанку разговарало о узајамном признавању техничких квалификација за професије као што су доктори, зубари, архитекте, фармацеути и други.

Скрининг је процес процене усклађености закона и прописа земље кандидата са правилима ЕУ, а Србија је досад успешно привела крају скрининге за поглавља 23, 24, 32, 2 и 35, која се односе на правосуђе и основна права, полицију, контролу финансија, слободу кретања радника и процес нормализације односа Београда и Приштине.

Након скринига за свако од укупно 35 поглавља, Европска комисија саставља извештај на основу кога Европски савет одлучује о отварању преговора за то поглавље.

Очекује се да Србија прва поглавља отвори у другој половини ове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије