Читај ми!

Алигрудић пред ПС СЕ о правима Срба у Хрватској

Потпредседник ДСС-а Милош Алигрудић покренуо је пред Комитетом за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе питање положаја српске мањине у Хрватској. Позвао је Хрватску да заустави "ретроградне процесе" и заштити права Срба. Одржан састанак представника ДСС-а и Јединствене Русије.

Пред Комитетом за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе, потпредседник Демократске странке Србије Милош Алигрудић покренуо је питање положаја српске мањине у Хрватској саопштила је та странка.

Како се наводи у саопштењу, Алигрудић је прикупљање потписа за референдум о смањењу права Срба на употребу писма и језика оценио као антицивилизацијски чин због којег је и 73 посланика Европског парламента упутило Хрватској писмо протеста.

Позвао је Хрватску да заустави те, како је рекао, ретроградне процесе, и заштити права националних мањина, посебно Срба.

Алигрудић је истакао да Парламентарна скупштина Савета Европе мора да се огласи и реагује адекватно на ове догађаје.

Потпредседник ДСС-a Милош Алигрудић изабран је на текућем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе за потпредседника Комитета за политичка питања и демократију и члана Бироа Европске демократске групе - политичке групе у којој, између осталих, учествују Јединствена Русија и Конзервативна партија Велике Британије, наводи се у саопштењу.

Састанак представника ДСС-а и Јединствене Русије 

Потпредседник Скупштине Србије и ДСС-а Ненад Поповић састао се са чланом врховног савета сверуске владајуће партије Јединствена Русија Константином Косачовим с којим је разговарао о односима две државе, као и о будућој сарадњи те две политичке партије.

Како се наводи у саопштењу ДСС Поповић је током састанка поручио да Србија треба да одустане од пута у Европску унију и да прогласи политичку неутралност, јер је то, како је рекао, најбољи пут за очување изванредних политичких и економских односа са Русијом.

Он је додао да је проглашење политичке неутралности гарант очувања бесцаринског споразума са Русијом "који Србија има једина на свету, а који представља нашу највећу шансу за повећање извоза, привлачење страних инвестиција и отварање нових радних места".

"Бесцарински споразум са Русијом је највећа конкурентска предност Србије у односу на све земље у Европи", нагласио је Поповић.
Косачов је истакао да ће Јединствена Русија у будућности наставити да буде поуздан партнер ДС С-у.

"Јединствена Русија ће наставити да пружа снажну подршку политици Демократске странке Србије у погледу очувања Косова и Метохије у саставу Србије, као и развоја најбоље економске сарадње Србије са земљама евроазијског економског савеза", рекао је Косачов.

Косачов, који је и шеф државне агенције за међународну друштвену сарадњу "Рошотрудничество", навео је да је Русија спремна да подржи све иницијативе које доприносе развоју руско-српских односа, не само када је реч о политици и економији, него и у култури, науци, образовању и духовности.

"Један од таквих пројеката, на којима заједнички раде ДСС и Јединствена Русија, је обнова Руског некропоља у Београду", објаснио је Косачов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије