Читај ми!

Ивановићу одређен једномесечни притвор

Оливеру Ивановићу одређен једномесечни притвор. Пребачен је у Приштину, у притворску јединицу. Његов адвокат Небојша Влајић најављује жалбу на решење о задржавању у притвору. Влада Србије затражила да се Ивановићу омогући да се брани са слободе. Листа СДП прети оставкама.

Лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу одређен је једномесечни притвор и јутрос рано је одведен у Приштину у притворску јединицу, рекао је адвокат Небојша Влајић.

Адвокат је рекао да ће на овакво решење уложити жалбу јер сматра да су разлози за притвор непостојећи и неосновани и да ће тражити његово ослобађање.

Оптужбе, осим што су крајње озбиљне - за најтежа кривична дела, јесу смешне, измишљене и бесмислене, рекао је Влајић.

"Оно што му се ставља на терет, Ивановић није могао да учини и није учинио, мотивација за то је ван права и ту никакве ситуације у смислу доказа не постоје. На начин на који је Ивановић оптужен свако од нас може бити оптужен, и на Косову за нас због овога нема ни животне ни правне сигурности", рекао је Влајић.

Мисија Еулекса потврдила је да је на захтев међународног тужиоца из Канцеларије Специјалног тужилаштва Косова, рано јутрос, међународни судија Основног суда у Митровици одредио једномесечни притвор Ивановићу, који је осумњичен за ратне злочине и тешко убиство.

Међународни тужилац из Канцеларије Специјалног тужилаштва Косова јуче је саслушао Ивановића као осумњиченог у истрази о ратним злочинима, која је у току, као и о наводима о тешком убиству почињеном после конфликта.

Испитивање је завршено око 19 часова и тужилац је издао налог за хапшење и затражио од суда да размотри захтев за одређивање притвора.

Заменица председника Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Ксенија Божовић изјавила је да ће евентуална одлука одборника те партије да напусте локалне парламенте на северу Косова зависити од тога да ли ће Оливер Ивановић бити пуштен из притвора.

Одборници Грађанске иницијативе "СДП" састали су се у Приштини са представницима међународне заједнице на КиМ са којима су разговарали о оптужбама за ратне злочине с којима је суочен Оливер Ивановић.

Како се наводи у саопштењу, специјалном представнику ЕУ на Косову и Метохији Самјуелу Жбогару, амбасадорки САД Трејси Џејкобсон и амбасадору Велике Британије Иану Клифу представљени су сви детаљи "неоснованих оптужби којима се без основа" терети Ивановић и захтев да му се омогући одбрана са слободе.

"Амбасадори и специјални представник истакли су да су затечени овим догађајем и да саосећају са породицом Ивановић и свим грађанима на северу Косова", додаје се у саопштењу. 

Више десетина грађана северне Косовске Митровице, међу којима су одборници и симпатизери Грађанске листе "Србија, демократија, правда", протестовало је синоћ због захтева за хапшење Ивановића.

Влада тражи пуштање Ивановића 

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин затражио је да Ивановићу буде омогућено да се брани са слободе.

"Влада Србије тражи да се Оливер Ивановић хитно пусти на слободу, да се брани са слободе, да му се омогући да своју одбрану припреми на одговарајући начин, а да до тада буде премештен у одговарајуће јединице на северу Косова и Метохије како би његово здравље и безбедност били заштићени", рекао је Вулин Танјугу.

Вулин је рекао и да Влада тражи да се што пре изађе са оптужницом против Ивановића, како би се "знало на чему смо, шта је скривио и од чега треба да се брани".

Вулин је оценио да је хапшење Ивановића чин који изазива тешку нестабилност и покреће озбиљна питања и сумње о свему што се дешава на Косову и Метохији, и о правој намери оних који говоре о нормализацији односа и откривању ратних злочина.

"Хапшење за ратне злочине који су се десили пре 15 година, а Оливер Ивановић им је био доступан свих тих година - и као посланик у приштинским институцијама, и као човек који живи у Митровици, који путује по свету - па то је у најмању руку неозбиљно објашњење", рекао је Вулин.

Према његовим речима, то је покушај дестабилизације севера Косова и проналажења "лажне уравниловке, по којој - ако се Албанац ухапси за ратне злочине, то аутоматски значи да се хапси и Србин".

Вулин је рекао да Влада неће дозволити да се хапшење искористи за, како је рекао, "мрачне планове" попут увођења привремене управе у северној Косовској Митровици, како би се рекло да Срби нису способни да спроведу изборе и да им зато мора бити наметнута привремена управа.

"Могуће је да је и то један од мотива за хапшење и зато молим Србе да буду мирни, достојанствени и да све што раде - раде уз сагласност Владе Србије, ми мислимо на њих", рекао је Вулин, упитан да ли ће хапшење Оливера Ивановића утицати на изборе у северној Косовској Митровици, 23. фебруара.

Социјалдемократска партија Србије изражава чуђење због чињенице да се Оливер Ивановић хапси за наводне злочине који су се догодили пре 15 година и то само два дана пре истека рока за предају кандидатура на поновљеним изборима за градоначелника Косовске Митровице. 

Срби са севера Косова траже ослобађање Ивановића 

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина, градоначелници и представници локалних самоуправа са севера Косова затражили су од представника међународне заједнице на Косову да што хитније ослободе Оливера Ивановића како би се бранио са слободе.  

"Даље задржавање Ивановића у притвору без јасних саопштења, образложења и оптужби доводи до дестабилизације и нарушšавања односа између Београда и Пришšтине", наводи у саопштењу Управљачки тим.  

Председник листе "Српска" Владета Костић зачуђен је привођењем Ивановића и затражио је да се он брани са слободе.

"Затечени смо и зачуђени, с обзиром да је Оливер Ивановић од 1999. године нон-стоп политички активан у јавном животу на Косову", рекао је Костић Танјугу

Општински одбор ДСС-а Косовске Митровице захтева од Еулекса да се Ивановић пусти на слободу и да се тако, како се наводи, брани од оптужби за које га терети јавни тужилац.

Председник Српског националног већа северног Косова и Метохије Милан Ивановић рекао је да Оливера Ивановића треба одмах пустити на слободу.  Он је за агенцију Бета рекао да су хапшењем Ивановића "угрожени основни постулати демократије и демократски принципи".

Бивши министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је да привођење Оливера Ивановића у овом осетљивом трентку по српску заједницу може само довести до нових тензија и нежељених последица.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије