Читај ми!

Данијелсон: Важна улога правосуђа на путу ка ЕУ

Правосуђе има велику улогу у процесу евроинтеграција, рекао високи званичник за проширење ЕУ Кристијан Данијелсон. Посебну пажњу Србија мора да посвети борби против корупције и организованог криминала као и заштити права грађана, поручио Данијелсон.

Високи званичник Европске комисије за проширење ЕУ Кристијан Данијелсон истакао је да правосуђе има велику улогу у процесу евроинтеграција и додао да се посебна пажња мора посветити борби против корупције и организованог криминала као и заштити права грађана, наводи се у саопштењу Министарства правде. 

Кристијан Данијелсон, генерални директор Директората за проширење Европске комисије, састао се касно синоћ са делегацијом Министарства правде и државне управе на којем је разговарано о будућим активностима министарства потребним за отварање Поглавља 23 у оквиру преговарачког процеса са ЕУ.

Данијелсон је рекао да је званично отпочињање приступних преговора са ЕУ историјски дан за Србију, као и да је Поглавље 23 фундаментално поглавље у процесу преговарања.

Помоћник министра правде и државне управе и шеф преговарачког тима за Поглавље 23, Чедомир Бацковић, је истакао да министарство, заједно са другим правосудним институцијама релевантним за преговарање Поглавља 23, посебну пажњу посвећује спровођењу усвојених стратегија за реформу правосуђа и борбу против корупције.

Данијелсон је указао да се само ефикасном имплементацијом стратегија, кроз њихове акционе планове, могу остварити конкретни резултати у стварности.

На састанку се такође разговарало о рефоми јавне управе, као и вези са евентуалним изменама Кривичног законика, наводи се у саопштењу.

Писмо посланика ЕП

Данијелсон је потврдио је да је добио писмо четири посланика Европског парламента у којем се тражи да се Србија током преговора о придруживању услови расветљавањем политичке позадине убиства премијера Зорана Ђинђића.

Данијелсон је одбио да коментарише да ли то може да постане званичан услов за преговоре са Србијом.

"Не бих то коментарисао. Добили смо писмо, а генерално одговарамо на сва писма која добијамо", рекао је Данијелсон новинарима на Факултету политичких наука.

Поводом захтева да се расветљавање политичке позадине убиства постави као услов приликом отварања поглавља 23 (правосуђе и основна права), Данијелсон је рекао да Европска унија посматра како функционише владавина права на осннову критеријума из поглавља 23 и 24.

Писмо, у које је Танјуг имо увид, датирано је 21. јануара, а потписали су га посланици Арон Дежан, (ЕПП), Марија Елена Копа (Социјалдемократи), Јелко Кацин (Либерали) и Марје Корнелисен (Зелени).

Званичник ЕУ данас завршава дводневну посету Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара