Читај ми!

Дачићу кључ од капије ЕУ

Само злонамерни људи кажу да Србија неће имати интерес од чланства у ЕУ, рекао премијер Ивица Дачић после разговора са словачким колегом Робертом Фицом. Фицо Дачићу симболично предао кључ од капије ЕУ. Фицо са састао и са Александром Вучићем, коме је предочио искуства Словачке у процесу евроинтеграција.

Премијер Словачке Роберт Фицо уручио је симболично премијеру Србије Ивици Дачићу кључ капије ЕУ, а српски премијер је поручио да када се сагледају аргументи за улазак Србије у ЕУ и против тог уласка, само злонамерни могу да кажу да не постоји интерес за то чланство.

Дачић је на конференцији за новинаре после састанка са Фицом истакао да је од словачког колеге сазнао оно што грађани не знају, а то је колико Словачка даје ЕУ, а колико од ње добија.

"Када неко објективно сагледа за и против, само злонамерни могу да кажу да Србија неће имати интерес од ЕУ. Циљ нам је да Србија буде део Европе, а ми желимо добро свом народу", нагласио је Дачић.

Према његовим речима, Фицо је понудио помоћ - да упозна Србију са искуствима Репулике Словаче у преговорима, а та помоћ је, како је нагласио Дачић, прихваћена.

Како је рекао, Србија је захвална Словачкој због принципијелног става о Косову и због подршке у евроинтеграцијама, што је одраз великог пријатељства двају народа, али и обавеза за даљи развој билатералних односа.

У том контексту Дачић је истакао да је спољнотрговинска размена добра, да износи 400 милиона евра, али да може да буде и боља, као и укупни економски односи.

Србија је отворена за словачке инвеститоре и компаније, а положај словачке мањине у Србији мост је за добре односе двеју држава, рекао је Дачић.

Фицо, који је први високи званичник неке државе чланице ЕУ који је допутовао у Београд након отварања приступних преговора, симболично је Дачићу уручио кључ капије ЕУ као израз подршке његове земље Србији.

"Нека то буде израз наше подршке да можете да рачунате на нас", рекао је Фицо.

Фицо је честитао Србији на историјском успеху - отварању приступних преговора и додао да је Влада Србије у претходном периоду начинила кораке од неколико миља.

Словачки премијер је нагласио да је прича Словачке од учлањења у ЕУ 2004. године до данас успешна прича и да је постигнут максималан ниво интеграције.

Словачка је, како је рекао, поред тога што је чланица ЕУ и саставни део Шенгенске зоне као и еврозоне.

"Словачка профитира од чланства у ЕУ", поручио је Фицо илуструјући то податком да ће његова земља из буџета ЕУ у наредним годинама добити више од 20 милијарди евра, а да ће у буџет Уније унети 6,5 милијарди евра.

Додао је да то значи да ће Словачка имати 14 милијарди за реконструкцију земље, од инфраструктуре до здравства.

"Надам се да ће и у вашој земљи чланство у ЕУ бити доживљавано као успешна прича", рекао је премијер Словачке.

Фицо је указао на то да ће приступни преговори бити захтевни и понудио је словачко искуство из тих преговора.

То, како је рекао, укључује и грешке које су Словачку много коштале, а које Србија може да искористи и избегне.

Одлични билатерални односи

Фицо се сложио са Дачићем да су билатерални односи одлични и да посебан потенцијал за сарадњу постоји у области енергетике.

Такође, сложио се да су две земље веома блиске и историјски и данас, а као пример те блискости навео је да у Братислави једна од највећих улица носи име Светозара Милетића.

Словачки премијер се захвалио српском колеги због односа Републике Србије према словачкој мањини.

"Верујем да Словаци у Србији поносно и са одушевљењем певају вашу химну, а у исто време не заборављају своје корене", закључио је Фицо.

У делегацији са Фицом је шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак, коме се Дачић захвалио на свему што је учинио за Србију.

Потпредседник Владе Александар Вучић састао се са Фицом, који је Србији честитао почетак преговора с ЕУ и понудио јој искуства Словачке у том процесу.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, Вучић је Словачкој захвалио на подршци у евроинтеграцијама и због принципијелног става о Косову.

Вучић је нагласио да је почетак преговора Србије са ЕУ "историјски тренутак" и додао да тај пут неће бити лак.

Двојица званичника констатовала су да су односи Србије и Словачке на највишем нивоу и да нема отворених питања.

Вучић је рекао да је приоритет Владе решавање тешке економске ситуације и стварање повољних услова за долазак страних инвеститора, а Фицо је истакао да су словачки инвеститори задовољни условима у Србији.

Николић: Србија своју судбину везала за ЕУ

Председник Србије Томислав Николић разговарао је са Робертом Фицом коме је пренео да је Србија отпочињањем приступних преговора своју судбину везала за ЕУ истакавши и да нормализација односа Београда и Приштине не може значити признавање Косова и Метохије.

Николић је рекао да билатералне односе две земље не оптерећује ниједно отворено питање и да Србија у Словачкој види подршку и искрено пријатељство.

Он је подвукао да је Србија отпочевши преговоре везала своју судбину за Европску унију и да је спремна је да испуни услове које чланство подразумева.

Напомињући да у домаћој јавности постоји неразумевање око поглавља 35 у коме се помиње нормализација односа Београда и Приштине председник је нагласио да "нормализација не може значити признавање Косова и Метохије."

Он је додао да је пре почетка преговора било приче о томе да грађане очекује бољи живот уласком у ЕУ, а сада је ред на конкретизацију.

"Наш циљ је уређена и стабилна држава и подизање животног стандарда грађана. Да би то остварили драгоцено нам је искуство Словачке, како не би поновили грешке које су неке чланице направиле на свом путу пуноправног чланства", рекао је Николић, саопштила је служба председника за сарадњу с медијима.

Са Фицом је разговарао и председник парламента Небојша Стефановић.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара