Читај ми!

Европа не помиње столицу Приштине у УН

О чланству Приштине у Уједињеним нацијама нема ни говора, рекао министар Александар Вулин. Србија неће признати Косово, што ЕУ разуме и то питање не поставља пред нас, каже Вулин.

Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да о чланству Приштине у УН нема ни говора и да ЕУ то питање и не поставља пред Србију.

"Ни поглавље 35, ни дијалог са Приштином, нису места на којима се решавају статусна питања, она се решавају у Савету безбедности УН. Србија неће признати Косово и о томе нема шта да се прича. То наши партнери у ЕУ разумеју и пред нас се то питање не поставља", рекао је Вулин за данашње Новости.

На питање да ли у преговарачком оквиру ЕУ постоји захтев да се не омета учлањење Косова у УН, Вулин каже да је таквих идеја било пре него што је потписан Бриселски споразум и да је то Србија одбила.

"Таквог става нема и неће га бити. У Поглављу 35 причали смо о томе како да се то договорено у Бриселу спроведе и да буде верификовано да је примењено. Нисмо покретали нове теме, нисмо причали о статусним питањима, а поготово није било речи о томе да Косово постане члан УН. Ту тему ће Приштина вероватно стално покретати, али не са нама и пред нама. Јер зна какав је одговор", поручио је Вулин.

Према његовим речима, у наставку дијалога за Београд ће бити изузетно важно решавање питања имовине на КиМ, културног и црквеног наслеђа и повратак протераних Срба.

"Није потребно да ЕУ поставља услове или захтеве, јер је она неко ко треба да се труди да живот на КиМ буде бољи за све који тамо живе. По нама, три ствари које сам навео довеле би до тога", додао је министар.

Говорећи о Заједници српских општина, Вулин је истакао да чињеница да ће она имати надлежности у области здравства, школства, урбаног планирања и економског развоја говори да то није НВО, а како нема законодавну функцију, самим тим не може да буде ни Република Српска.

"Управљачки тим изаћи ће са статутом ЗСО, а онда ће се о њему и предложеним надлежностима преговарати. Али, последњу реч о статуту даће баш српске општине", навео је Вулин, који сматра и да евентуални ванредни републички изобори неће омести формирање ЗСО.

Поводом понављања избора у Северној Митровици 23. фебруара, министар је рекао да ће о новом кандидату ГИ "Српска" за градоначелника одлучити људи који живе на КиМ и чланови "Српске".

"Немојмо да Србе са КиМ правимо луткама, јер они су самостални и ти који излазе на ове изборе. Обавештен сам о неким предлозима и мислим да ће се врло брзо изаћи са конкретним именом", рекао је Вулин.

Кад је реч о косовским парламентарним изборима, на питање да ли је за то да се српске партије боре за улазак у косовски парламент, истакао је да ће се о томе разговарати у Бриселу.

"Треба да видимо какви ће бити услови и хоће ли остати гарантована места. Од тога зависи хоћемо ли позвати Србе да изађу на биралишта. Срби на КиМ верују својој влади и без учешћа државе Србије, учешће српске заједнице на централним изборима није могуће", рекао је Вулин.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара