Читај ми!

Формирана радна група за Статут Војводине

Радна група за израду радног текста Статута Војводине конституисана у покрајинској Скупштини. Задатак радне групе је да до 10. марта Статут Војводине усклади са Уставом Србије.

У Скупштини Војводине у Новом Саду конституисана је радна група за израду радног текста Статута Војводине, са задатком да Статут усклади са Уставом Србије.

Уставни суд Србије је крајем прошле године оспорио две трећине одредаба покрајинског статута и дао рок од шест месеци да се тај акт усклади са Уставом.

То радно тело, конституисано од еминентних правника, требало би да тај посао уради до 10. марта, као и да о току свог рада на нацрту статута сваких 15 дана извештава скупштински одбор за уставно-правна питања.

Основни задатак Радне групе је да напише нацрт Статута Војводине, који ће бити у складу са Уставом и законима Републике Србије”, изјавио је новинарима изабрани председник тог тела Слободан Орловић.

Орловић је рекао да ће оно што Одлуком УСС није оспорено у актуелном статуту покрајине бити “водиља у раду Радне групе, а да ће се остало усклађивати.

Како је истакао, не може се писати Статут тако што ћете нешто одсецати, а онда то лепити на оно што је остало”.

Напомињући да је Одбор Радној групи дао једну врсту слободе у изради текста нацрта Статута, Орловић је објаснио да то значи да Одлука УСС, донета почетком децембра прошле године, има у виду, а да је остало на Радној групи да номотехнички уради комплетан, целовит и логичан текст, правно јасан од почетка до краја”.

Рок за завршетак тог посла, 10. март, инструктиван је, а да ли је реалан видеће се кад Радна група почне да ради, рекао је Орловић.

Како је оценио, рок може бити испоштован уколико у том телу буду радили “здушно и колегијално, држећи се правних норматива”.

Прва радна седница Радне групе требало би да буде одржана већ крајем ове или почетком идуће седмице. 

Радну групу именовао је председник скупштине Иштван Пастор, на основу предлога посланичких група у покрајинском парламенту.

Демократска странка је у радну групу предложила бившег председника Уставног суда Светозара Чиплића, Српска напредна странка адвоката Владимира Галића, а Савез војвођанских Мађара професора права Тамаша Корхеца.

Посланичка група СПС-ПУПС-ЈС-СДПС предложила је правног експерта Владана Кутлешића, Лига социјалдемократа Војводине адвокатицу Мирјану Томић Јовановић, Српска радикална странка професора права Мирослава Милосављевића, а Демократска странка Србије професора права Слободана Орловића.

Према процедури, Статут Војводине усваја Скупштина Војводине, а да би ступио на снагу треба да га потврди и Скупштина Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво