Читај ми!

Симић: Србији ће бити теже него другима

Србија ће имати тежи пут за преговоре о чланству са Европском унијом у односу на остале чланице, оцењује професор Предраг Симић. Летвица се стално подиже, а ту је питање Косова, објашњава Симић.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оцењује да ће Србија имати тежи пут за преговоре о чланству са Европском унијом у односу на остале чланице, јер се како каже "летвица стално подиже".

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, професор Симић је напоменуо да је последња чланица, Хрватска, морала да усвоји 200.000 докумената током преговора, али да је и то сада промењено и да се не зна колико ће Србија морати да мења јер, како каже, све зависи од времена колико ће нашој земљи требати да дође до врата ЕУ.

Друго су, како објашњава, специфичности Србије и да је код свих земаља поглавље 35 било завршно, док је за Србију оно веома битно јер је у том поглављу тема Косово и са њим ће се почети и завршити преговори.

"Шта ће у њему бити вероватно ни ЕУ не зна. Оно неће заменити бриселске договоре и то ће бити кључни услов за Србију", рекао је Симић и додао да су ипак највећи изазови за Србију поглавља 23 и 24, а то су правосуђе и унутрашњи послови.

Почетак преговора са ЕУ је, према његовој оцени, историјски дан за Србију, али и за ЕУ коју потреса криза.

"Ово није само историјски дан за нас већ и за њих, јер показује да ЕУ постоји", нагласио је Симић.

Упитан да ли Србија може бити награђена и да брже уђе у ЕУ, Симић је одговорио да је то теоретски могуће и да су тако награђене Бугарска и Румунија које су примљене пре него што су испунили услове.

Симић је напоменуо и да преговори могу бити замрзнути или блокирани и да свака од 28 држава чланица може да блокира преговоре.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво