Читај ми!

Поглавље 35 не покреће нова питања

Министар Александар Вулин рекао да поглавље 35 није замена за бриселски дијалог нити има могућност да се отварају нове теме. Све што буде завршено у оквиру дијалога са Приштином биће аутоматски пребацивано у поглавље 35, каже саветник председника Марко Ђурић, после скрининга у Бриселу.

После данашњег скрининга о поглављу 35 у Бриселу, министар без портфеља задужен за Косово Александар Вулин изјавио је да тај процес не отвара нове теме у дијалогу Београда и Приштине о нормализацији односа.

"Поглавље 35 није замена за бриселски дијалог нити могућност да се отварају нове теме", рекао је Вулин након више од пет сати разговора делегација владе Србије са функционерима Европске комисије (ЕК) и Службе за спољне послове (ЕЕАС).

Он је скренуо пажњу да је поглавље 35, везано за нормлизацију односа Београда и Приштине, новина како за Србију тако и за ЕУ и да не постоји преседан у пракси, тако да ће проблеми морати да се решавају у ходу.

"Поглавље 35 није место где ће се решавати статусна питања, нити постоји притисак у том правцу", рекао је министар и навео као пример данашњи разговпр о полицији, током кога је само констатовано шта је досад урађено по том питању, а шта тек треба да се уради.

Вулин је рекао да би волео да се преговори о поглављу 35 отворе ове године, али да не зна да ли ће се то десити.

"Нико не зна када и које ће поглавље бити отворено", истакао је министар.

Вулин, који је уз саветника председника Србије Марка Ђурића предводио делегацију у којој су били и државни секретар Вељко Одаловић и официр за везу са Приштином Дејан Павићевић објаснио је да је данас одржан и експланаторни и билатерални скрининг, што значи да су обе стране представиле своје виђење процеса нормализације.

Скрининг је обавезни део припрема за отварање сваког од укупно 35 поглавља у процесу придруживања, а у случају Србије поглавље 35 је везано за Косово, чиме је нормализација односа са Приштином повезана са преговорим са ЕУ.

"Све што буде завршено у оквиру дијалога са Приштином биће аутоматски пребацивано у поглавље 35", истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је циљ делегације Србије да пичу о Бриселском споразуму представи у позитивном светлу.

"Веома је значајно што је скининг протекао у доброј атмосферу, а важно је што поглавље 35 неће постати замена за бриселски дијалог", истакао је Ђурић и додао да је ЕУ у том смислу дала недвосмислене гаранције.

Србија је данас завршила скрининг о поглављу 35, а скрининзи о поглавјима 32, 23 и 34, која се тичу правосуђа, полиције и контроле финансија завршени су још прошле године.

За сутра је предвиђен скрининг о поглавју 2, које је везано за слободно кретање радника.

Након сваког скрининга, Европска комисија ће сачинити извештај земљама чланицама о усклађености планова Србије и ЕУ у вези са применом Бриселског споразума, а оне ће потом у оквиру Европског савета одлучиватти када ће које поглавље бити отворено.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво