Табаковић: Избори не би зауставили реформе

Ова влада неће куповати изборну вољу грађана беспоштедним пражњењем државне касе, каже гувернер Јоргованка Табаковић. Ванредни избори не би зауставили реформе и инвеститоре, истиче Табаковићева.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да евентуално одржавање парламентарних избора не би имало утицај на монетарну политику, нити би зауставило започете реформе и прилив инвестиција.

"Ови избори су, ако их буде и на републичком нивоу, врло специфични. Први пут се победник зна унапред и ово ће бити избор за другог. Како је тај први несумњиво и доследно посвећен спровођењу започетих реформи, не видим опасност да тако нешто буде доведено у питање", рекла је Табаковићева Танјугу.

Она је уверена да "ова влада неће куповати изборну вољу грађана беспоштедним пражњењем државне касе" јер је кроз сређивање јавних финансија и структурне реформе јасно зацртала приоритете које спроводи и поред вишемесечних прича о изборима.

"Чак и да изборна неизвесност краткорочно утиче на перцепцију потенцијалних инвеститора, ја сам убеђена да би избори, са мотивом и резултатом убрзања и доследног спровођења реформи, на средњи рок повећали њихову заинтересованост за Србију", истакла је гувернер.

Према њеним речима, реформе су неминовност и не могу бити заустављене, али да је за наш положај од пресудне важности брзина и успешност њихове реализације, као и успешност спровођења фискалне консолидације.

"Уверена сам да људи који су одлучни да то обезбеде не могу бити погрешно схваћени ни у домаћој ни у међународној јавности, при чему пре свега мислим на оне који се опредељују да ли да у Србију улажу новац и подрже њен економски опоравак", рекла је Табаковићева.

Према њеним речима, инвеститори који овде треба да дођу ниједног тренутка не изражавају сумњу или не показују жељу за одлагањем већ намераваних привредних активности.

"Ако је реч о неком одлагању, оно је условљено дешавањима, пре свега на међународном финансијском трзишту, али не сигурно најављеним изборима у Србији", оценила је Табаковићева.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара