Читај ми!

Руска НВО за заштиту права Срба на КиМ

Како би пратио кршење људских права Срба на КиМ, Руски центар за људска права отвара НВО у Београду и Косовској Митровици. Стручњацима из Србије и Русије моћи ће да се обрати савко ко сматра да су му права повређена, каже председник НВО Виталиј Милонов.

Руски центар за људска права отвара невладину организацију у Београду, који ће, како је најавио председник те НВО Виталиј Милонов, организовати мониторинг кршења људских права српског становништва на Косову и Метохији.

Милонов је Танјугу рекао да у Србији постоји много европских и америчких невладиних организација, али да им "измичу многи случајеви кршења људских права на Косову и Метохији" и да често "делују једнострано, само са аспекта критике Србије и Срба".

"Сматрамо да треба да организујемо систем мониторинга кршења права на КиМ и учинићемо све што је у нашој моћи да јавност сазна о свим случајевима кршења људских права аутохтоног православног становништва на КиМ. Заједно са Руском православном црквом борићемо се да јавност сазна за геноцид који се тамо врши", рекао је Милонов.

Он је додао да не би смели да постоје двоструки аршини, односно да се од Србије с једне стране тражи поштовање европских стандарда, а да са друге "ти исти људи дозвољавају кршење људских права на Косову".

Милонов је најавио да би, осим представништва те невладине организације у Београду, ускоро требало да буде отворена и једна у Косовској Митровици.

"Ангажоваћемо најмање по једног стручњака за заштиту људских права из Србије и Русије којима ће моћи да се обрати било ко, ко сматра да су му права повређена", поручио је Милонов.

Иначе, делегација депутата, руских новинара и руководства Руског центра за људска права кренула је данас са платоа испред београдског Храма светог Саве на Косово и Метохију, где би требало да отвори прву руску невладину организацију за људска права у иностранству.

Милонов, који је и депутат Законодавне Скупштине Санкт Петербурга, иницијатор је оснивања овакве НВО.

Током посете Србији Милонов ће се састати са званичним представницима косовских Срба, организацијама цивилног друштва, црквеним великодостојницима и становницима јужне српске покрајине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара