Вулин: Скрининг о поглављу 35 непознаница

Састанак о поглављу 35 који се тиче нормализације односа Београда и Приштине биће одржан 22. јануара. Александар Вулин каже да ће скриниг у том поглављу бити помало непознаница, јер до сада у том облику није постојао ни за једну другу земљу кандидата за чланство у ЕУ.

Само дан после свечане међувладине конференције у Бриселу, којом Србија званично почиње преговоре с ЕУ, 22. јануара биће одржан састанак о поглављу 35 у којем су, између осталог, сажета питања везана за нормализацију односа Београда и Приштине.

Састанком о поглављу 35 у којем су и друга питања која се могу сврстати под одредницу "остало" јер нису део ниједног другог преговарачког поглавља, у Бриселу почињу овогодишњи скрининзи у процесу приступних преговора Србије са ЕУ.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је Танјугу да ће и за једну и за другу страну скрининг у преговарачком поглављу 35 бити помало непознаница, јер наведено поглавље у том облику није постојало ни за једну другу земљу кандидата за чланство у ЕУ.

"То је нешто што ћемо учити у ходу и што ћемо морати заједно да разрађујемо", рекао је Вулин, који ће предводити српске преговараче у овом поглављу.

Вулин је нагласио значај чињенице да ће се у поглављу 35 преговарати између Србије и ЕУ, односно да не постоји трећа страна која би могла да блокира напредак преговора.

"Наш страх је био да би, пошто је бриселски споразум трипартитан, трећа страна могла да донекле злупотреби вољно или невољно наш положај и свесно успорава наш пут ка ЕУ. На овај начин ми директно преговарамо са ЕУ и одговорност је на ЕУ и Србији", објаснио је Вулин.

Поглавље 35 биће четврто у којем је одржан скрининг, односно аналитички преглед усклађености националног законодавства са правним тековинама ЕУ.

Скрининзи у две фазе

Скрининзи се у свим поглављима, па и у поглављу 35 одвијају у две фазе, експланаторној, у којој представници Европске комисије објашњавају правне тековине у датој области, и билатералној, у којој српски представници дају приказ фактичког стања, односно наше тренутне усклађености.

Уобичајено је да се између експланаторног и билатералног скрининга прави пауза од неколико седмица до неколико месеци, али та пракса неће бити примењена и на, по много чему јединствено, поглавље 35.

Скрининг у поглављу 35 ће, наиме, бити једини у којем ће оба скрининга бити одржана у једном дану, што значи да ће, објаснио је Вулин, и Брисел и Београд изнети како виде преговоре у оквиру тог поглавља.

"Сигуран сам да ћемо бити на висини задатка. И ЕУ ће рећи шта мисли и шта тражи и ми ћемо рећи шта мислимо и шта тражимо", рекао је Вулин, додавши да очекује да разговор буде фокусиран на пролем нормализације односа Београда и Приштине, поштовања бриселског споразума и акционог плана за његово спровођење.

До сада су експланаторни и билатерални скрининзи одржани у поглављима 23 (правда и основна права), 24 (правда, слобода и безбедност) и 32 (финансијска контрола).

Према плану који је дефинисан, скрининзи у оквиру приступних преговора Србије трајаће до марта 2015. године и у том периоду ће Европском унијом председавати Грчка, Италија и Летонија.

Процес скрининга у сваком поглављу се, иначе, завршава извештајем о скринингу и дефинисањем мерила за отварање преговора у сваком од датих поглавља, а поглавље 35 је у том смислу специфично будући да у њему нема правних тековина ЕУ са којима би се требало ускладити.

Како су раније изјављивали званичници Србије и ЕУ, поглавље 35 ће бити једно од првих у којима ће преговори бити отворени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара