Читај ми!

Ђилас тражи подршку, Тадић оставку

Председник ДС-а Драган Ђилас затражио подршку за свој рад. Почасни председник Борис Тадић тражи ускраћивање подршке Ђиласу.

У Новом Саду у току је седница Главног одбора Демократске странке на којој се разматра извештај о раду странке. Председник странке Драган Ђилас позвао је чланове Главног одбора да гласају за јединство и да се концентришу на изборе за Скупштину града Београда. Почасни председник ДС-а Борис Тадић поручио је лидеру демократа да нема капацитет да води странку. 

Лидер демократа затражио је данас подршку за свој рад и поручио да не води странку која ће бити уз "такозваног реформатора и модернизатора Александра Вучића, већ ДС која верује да може да победи СНС и Вучића и са те позиције мења државу".

Ђилас је у отвореном делу седнице нагласио да није тражио јединство око председника странке, већ политике коју ће ДС да заузме.

"Тражио сам јединство не око председника, већ око политике, који је то правац странке и да га се сви држимо. Сигуран сам да су многи очекивали говор са много набоја и тешких речи, али ДС није нас 500, већ и они који за нас гласају", рекао је Ђилас.  

Он је истакао да на седници ГО, која није обична, већ посебна, тражи подршку за свој рад о томе каква ДС треба да буде и да ли су њени чланови спремни да се за те идеале жртвују.

"ДС мора бити лидер или у власти или у опозицији", закључио је шеф демократа.

Навео је да је вођство ДС-а преузео пре 14 месеци и да је тада очувано јединство странке.

"У неким стварима тада нисмо причали, а можда је боље било да јесмо", рекао је Ђилас, додајући да је ДС последњих 14 месеци била странка која је нападана са свих страна и чији су чланови хапшени.

Председник ДС је рекао да сарадње између те странке и Српске напредне странке не може бити не због тога шта напредњаци причају, већ због тога шта и како раде.

Ђилас је рекао да му је драго што се седница ГО странке одржава ван Београда иако је до тога дошло случајно.

"Желели смо да седницу одржимо у Београду и била је планирана за наредни викенд али СНС наредног викенда има скупштину и заузели су велику салу, а не би било у реду да они имају седницу у великој, а ми у малој сали кад смо ми били и поново ћемо бити већа странка од њих", рекао је Ђилас.

Говорећи о раду актуелне власти, председник ДС-а је рекао да та странка у старту није рекла да је влада лоша, дајући јој прилику да се покаже на делу.

Према његовим речима, и у мају прошле године ДС није био оштар према влади иако је било разлога за то, а све у жељи да се не ремети атмосфера пред 28. јун када је Србија требало да добије одговор о почетку преговора о приступању ЕУ.

"Међутим, сада видимо да све што се ради није добро и да од обећања о бољем животу грађана нема ништа, а ја сам говорио да је на делу тихо увођење диктатуре, а једини ко томе може стати на пут је ДС", истакао је Ђилас.

Председник Демократске странке рекао је да очекује да Александар Вучић распише парламентарне изборе да бисмо "напокон пребројали колико ко има подршку". Према његовим речима, не треба освртати на истраживања јавног мњења и на резултате локалних избора.

Сматра да су парламентарни избори нешто сасвим друго, као и београдски, на којима ДС може да покаже праву снагу.

Поводом хапшења осумњичених за убиство новинара Славка Ћурувије, Ђилас је рекао да се нада да је на тај случај стављена тачка и да ће сада о томе једино расправљати суд. Лидер демократа је, такође, затражио извињење од "оних којих су учинили да се створи таква атмосфера" да се то убиство деси.

За дискусију се пријавио 71 члан Главног одбора 

После обраћања Ђиласа демократе су наставиле рад иза затворених врата, а за дискусију се пријавио 71 члан Главног одбора. Седници присуствује 433 од укупно 481 члана, а минутом ћутања на њеном почетку одата је пошта академику Љубомиру Тадићу, једном од оснивача демократске странке.

Данашња седница требало би да доведе до расплета унутарпартијског сукоба који је ескалирао отказивањем подршке великог броја општинских одбора Драгану Ђиласу или, према најновијим наговештајима, до одлагања решења.

Заменик председника странка Бојан Пајтић покренуо је Иницијативу за јединствено унутар ДС-а до окончања избора у Београду.

Пајтић рекао је новинарима да очекује да ће Главни одбор странке данас двотрећинском већином прихватити извештај о раду Драгана Ђиласа.

Пајтић је навео да тврдње неких страначких званичника да више од 60 општинских и градских одбора захтева смењивање Ђиласа "не значе ништа" јер неки од тих одбора имају само по два или три члана у Главном одбору.

Уочи седнице Главног одбора ДС заседало је Председништво странке, али према сазнањима агенције Бета на том састанку нису донете никакве пресудне одлуке.

Чланови Главног одбора ДС су уочи заседања добијали смс поруке у којима су их две супростављене стране позивале да их подрже.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара