Читај ми!

Пантићев чин неће бацити сенку на ЗСО

Рачунали смо да ће бити препрека које ће се појављивати на путу ка стварању Заједнице српских општина, каже Марко Ђурић истичући да ће оне бити превазиђене. Одбијање Крстимира Пантића да преузме функцију градоначелника у Северној Митровици није бацило сенку на формирање ЗСО, рекао је Ђурић за РТС.

Саветник председника Републике Марко Ђурић каже да се рачунало да ће се појављивати препреке на путу ка стварању Заједнице српских општина, истакавши да ће оне бити превазиђене.

"Циљеви државне политике Србије на Косову и Метохији нису се промениле. Ми смо рачунали и морамо да рачунамо са тиме да ће бити препрека које ће се појављивати на путу ка стварању Заједнице српских општина. Наша дужност је да истрајемо и да чак и пред препрекама попут ове, које су по мом мишљењу непотребне и делимично изазване неразумевањем појединих чинилаца са наше стране, наш задатак је да и ту препреку превладамо, као шти смо савладали и оне теже", рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Наш циљ је да онај ко има подршку народа буде на власти у Северној Митровици, која је једина већа урбана средина на Космету у којој Срби чине већину, истакао је Ђурић.

Саветник председника сматра да оставка Крстимира Пантића у Канцеларији за Косово и Метохију и одбијање да преузме функцију градоначелника у Северној Митровици неће бацити сенку на формирање ЗСО.

"Оставка није помогла нашим напорима, али би било превише рећи да један лични чин може да баци сенку на сва наша настојања", рекао је Ђурић.

Међутим, нема сумње да би било боље да до тога није дошло, каже Ђурић наглашавајући да Београд неће одустати од формирања Заједнице српских општина.

"Од формирања ЗСО нас деле недеље и можда месеци, али свакако не и године. Ускоро ћемо на терену имати конкретне кораке ка остварењу ЗСО", рекао је Ђурић и додао да су "сви који желе да се прикључе таквој политици, као што су можда Горанци, добродошли да у томе учествују".

У наредном дијалогу премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија 27. јануара разговараће се о правосуђу, али вероватно и о формирању ЗСО, рекао је Ђурић.

"Наша жеља је да на време разговарамо са представницима Приштине и о даљем дијалогу јер наши циљеви и наше амбиције нису задовољене само одржавањем локалних избора. Наш народ мора да узме у пуној мери учешће у свим политичким процесима у покрајини пропорционално бити заступљен у поркајинским институцијама", напомиње Ђурић.

Ако буде ванредних парламентарних избора то неће утицати на државну политику према Космету.

"Потпуно сам убеђен да будући да је реч о кључном државном питању, унутрашња политика динамика у Србији неће утицати. Из личне комуникације препознајем ту врсту одговорности код људи који су кључни доносиоци одлука, да питање односа на Косову и Метохије и државна политика неће зависити од избора. До сада је дијалог текао без обзира на тешкоће", рекао је Ђурић.

Говорећи о убиству одборника СЛС-а Димитрија Јанићијевића Ђурић је рекао да ће Србија дати подршку у вођењу истраге.

"Ово убиство које је наишло на најширу могућу осуду у Београду и код представника међународне заједнице нешто је што дестабилизује прилике на Косову и Метохије. Србија пружа пуну подршку вођењу истриге као би се што пре пронашле убице стравичног злочина", рекао је Ђурић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара