Главни одбор ДС: Ђилас на испиту

На седници Главног одбора ДС-а, која ће сутра бити одржана у Новом Саду, верује се да ће на озбиљном тесту бити Драган Ђилас. Они који су задовољни његовим радом уверени су да ће његов извештај бити усвојен, а они који траже његову смену, верују да ће Ђилас сутра завршити 14-месечно вођење партијом.

Уочи сутрашње седнице Главног одбора не јењава бура у Демократској странци. На дневном реду је расправа о раду и састав изборних штабова за предстојеће изборе. Ипак, верује се да ће у подне у Новом Саду на озбиљном тесту бити лидер Драган Ђилас.

Они који су задовољни његовим радом уверени су да ће његов извештај бити усвојен. Педесетак одбора који траже смену, верују да ће Ђилас сутра завршити 14-месечно вођење партијом.

Нема задовољних стањем у странци. Мало ко би умео да каже шта је сада политика Демократске странке. Нема ни сагласности о томе шта ће бити епилог сутрашњег гласања.

Борислав Стефановић не сумња да ће Главни одбор великом већином подржати садашње руководство, док Константин Самофалов очекује да извештај неће бити усвојен и да ће Драган Ђилас бити разрешен са дужности председника странке.

Поклоници Драгана Ђиласа позивају на јединство о политици у којој нема места сарадњи са напредњацима.

"Ја не очекујем никакаве велике ломове или нешто слично, сигуран сам да ће Главни одбор подржати ту политику и Драгана Ђиласа зато што су они управо успели у последњих шест месеци да странку поставе на место које јој припада, а то је најјача опозициона странка", каже Борислав Стефановић.

Ту снагу не виде одбори који траже Ђиласову смену. Иницијатива коју ће сутра покренути за њих јасно показује незадовољство чланства.

"Због досадашњег начина руковођења странком од стране Драгана Ђиласа, лоших кадровских решења и катастрофалних резултата на локалним изборима од три одсто у Зајечару, до свега 11 на Вождовцу", рекао је Константин Самофалов.

Да је политика коју би требало да заступају највећи проблем демократа - јасно је и из ауторског текста потпредседника странке. Трагом оног што је наговештавао Борис Тадић и Миодраг Ракић констатује да је пред ДС-ом лажна дилема треба ли да буде политички партнер СНС-а.

"ДС представља и даље модернизацијско језгро Србије, и да би могла да реализује своје идеје нужно је да се нађе начин да у свом пројекту мобилизује и онај део политичког друштва који је окупљен у оквиру СНС-а и политички се персонализује у Александру Вучић. Вучић нема у садашњој коалицији савезника за свој политички пројекат модернизације Србије и да га мора потражити на другој страни. Једини политички блок који му то може омогућити јесте ДС", рекао је Миодраг Ракић.

Драган Ђилас каже да се не слаже са овим Ракићевим ставовима. "ДС мора да буде или лидер у држави или у опозицији и мора да буде странка која ће победити СНС, а не привезак те странке", наводи Ђилас.

Почасни председник ДС-а Борис Тадић очекује да ГО искаже неповерење Ђиласу и каже да је преман да поново стане на чело странке. 

Да ли је сутрашње гласање одлука о политици странке и Ђиласовом опстанку или пречица за његов повратак на чело партије?

"Не ради се уопште о пречици за мој повратак на чело партије него се ради о иницијативи општинских одбора, мислим сутра већ 60 који нису задовољни функционисањем странке у овом тренутку. Са лошим изборним резултатима какве постижемо у последње време, то су резултати који не обезбеђују лидерстви ни у власти ни у опозицији", рекао је почасни председник ДС-а Борис Тадић.

Прекорне тонове шаље један од оснивача странке. Драгољуб Мићуновић подсећа: ДС није ни Ђиласов ни Тадићев. Саветује - фокусирајте се на чланство које тражи јединство. Како год да се сутрашња седница заврши све стране поручују да би требало поштовати вољу више од 483 чланова Главног одбора искључују ново цепање странке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара