Читај ми!

Румунија подржава европски пут Србије

Трајан Басеску изјавио да Румунија подржава ширење ЕУ на Западни Балкан и пратиће како Србија примењује обавезе у домену поштовања права мањина.

Председник Румуније Трајан Басеску изјавио је да Румунија подржава ширење ЕУ на Западни Балкан и истакао да ће његова земља током процеса приступања Србије ЕУ наставити да прати како Србија примењује преузете обавезе у домену поштовања права националних мањина.

Басеску је на годишњем састанку шефова дипломатских мисија акредитованих у Букурешту истакао да ће Румунија и даље подржавати политику проширења ЕУ, засновану на принципима сопствених заслуга и фаворизовања држава које непоколебљиво испуњавају критеријуме за приступање ЕУ.

"Србија је постигла знатан напредак и у дијалогу са Приштином и у испуњавању препорука датих у оквиру процеса придруживања, а доказ за то је усвајање оквира за преговоре са Србијом, као и одлука Европског савета да почне преговоре о приступању", рекао је Басеску.

"Познато је да Румунија придаје посебан значај поштовању права мањинских заједница и ми ћемо наставити да током процеса приступања ЕУ пажљиво пратимо како Београд примењује преузете обавезе на том пољу", казао је председник Басеску.

Он је, такође, поменуо да Румунија подржава напредовање Албаније на путу ка ЕУ и изразио наду да ће та земља добити статус кандидата на састанку Европског савета у јуну.

Басеску је истакао да суседи Румуније морају поштовати права националних мањина, преноси Ађерпрес.

"У духу модела који је развила Румунија и који је широм Европе признат и цењен, сматрам да грађани суседних земаља, који припадају историјским румунским заједницама, морају имати сва права гарантована националним мањинама", закључио је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије