Вулин: Одзив полицајаца биће стопостотан

Одзив на интеграцију припадника МУП-а на северу КиМ у косовске полицијске снаге биће скоро стопостотан, каже Александар Вулин. Најављује да ће 14. децембра почети наплата дажбина на административним прелазима, у складу са Бриселским споразумом.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је у Лепосавићу да ће одзив на интеграцију припадника МУП-а на северу Косова и Метохије у косовске полицијске снаге бити скоро стопостотан и да ће Срби на КиМ прихватити интеграцију зато што је то од њих тражила Влада Републике Србије.

Вулин је разговарао са полицијским службеницима који ће бити интегрисани у косовске полицијске снаге, у складу са првим споразумом постигнутим у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу, уз посредовање ЕУ.

Састанак је био затворен за јавност, а поред Вулина, присуствовали су и министар одбране Небојша Родић, генерал полиције Бранислав Митровић и генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић.

Вулин је након састанка рекао да ће одзив на интеграцију припадника МУП-а на северу Косова и Метохије бити скоро стопостотан и да то неће претерано обрадовати Приштину и многе који су се, како је рекао, надали да Срби неће хтети да преузму судбину у своје руке, да неће хтети да штите своје грађане и да спроводе закон и ред.

"Закључак данашњег састанка је скоро једногласан - Срби на Косову и Метохији ће прихватити интеграцију зато што је то од њих тражила Влада Републике Србије. Припадници МУП-а Републике Србије прихватиће интеграцију зато што поштују своју државу и владу и они ће у најскоријој будућности преузети бригу о судбини Срба на КиМ. Ово више неће бити земља безвлашћа, овде ће бити Срба да штите Србе", истакао је Вулин.

Према његовим речима, у питању је интеграција или пензионисање, или и једно и друго, што је најчешће.

Министар без портфеља подвукао је и да свако ко напусти простор КиМ не може да се нада да ће имати привилегије које су овде понуђене.

"Ко напусти КиМ не може да се нада да ће бити привилегован, а ономе ко остане на КиМ, ко живи овде са својом породицом и доприноси опстанку Срба на КиМ, држава ће бити захвална," рекао је Вулин.

Српске општине чуваће Срби

Вулин је рекао да ће српске општине чувати Срби. "Чуваће нас Срби. Сад ће на северу КиМ Срби одлучивати о Србима, Срби ће спроводити закон, Срби ће пазити да нико не повреди Србе. То је можда и највећи успех свега овога што смо радили," закључио је Вулин.

Захвалио је Влади Србије због разумевања за положај људи који живе на Косову и Метохији, а у овом случају за положај припадника Министарства унутрашњих послова.

"Одлука коју смо јуче донели је одлука која гарантује наставак нормалног живота за сваког припадника МУП-а на простору Косова и Метохије", рекао је министар, захваливши и припадницима МУП-а који "разумеју своју државу, који поштују своју владу и који су послушали своју владу и државу".

Што се тиче наплате дажбина на административним прелазима, Вулин је рекао да ће то почети 14. децембра у складу са Бриселским споразумом и Споразумом о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) који је потписала још претходна влада, и да ће све дажбине које ће се прикупљати на административним прелазима ићи у Фонд за развој севера.

"Тај новац ће људи овде трошити, тај новац неће ићи ни у Приштину ни у Београд, тај новац ће овде бити потрошен. Све што прикупимо, за себе прикупљамо, а за сваку обавезу коју избегнемо, себи смо наштетили", рекао је Вулин и додао да ће Фонд бити формиран ове недеље.

Вулин се нада да ће и питање правосуђа бити решено у току ове недеље.

"Биће решено како мора да буде решено, у складу са Бриселским споразумом и у складу са договором да се мора поштовати етничка структура, да се мора водити рачуна о томе ко овде живи, па самим тим и ко овде суди", напоменуо је Вулин.

Према његовим речима, правосуђе је тежак и озбиљан проблем, али интеграција припадника МУП-а, или наплата дажбина на административним прелазима, нису били ништа мање тешки проблеми, па је све решено на "задовољство људи који овде живе."

Након састанка са полицијским службеницима који ће бити интегрисани у косовске полицијске снаге, министар Вулин је отворио пут Сочаница-Вуча, чије је асфалтирање финансирано средствима Канцеларије за Косово и Метохију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара