Читај ми!

Вучић: Тајкуни неће владати Србијом

Колико год новца да имају, тајкуни и криминалци неће победити државу, поручио Александар Вучић. Верује да ће преговори са Европском унијом отпочети у јануару. Каже да ће директори из редова СНС-а који немају добре резултате бити смењени током викенда. Вучић напомиње да на седницама Председништва странке није било речи о хапшењима.

Председник Српске напредне странке Александар Вучић поручио је да тајкуни и криминалци никад више неће владати Србијом. Вучић каже да је свестан да се различити криминално-тајкунски лобији, погођени борбом против корупције, удружују, али је уверен да државу неће победити.

"Колико год новца да имају, колико год медија и политичара под својом контролом, државу победити неће. Никада више тајкуни и криминалци неће владати Србијом", рекао је Вучић обраћајући се мештанима Раткова, у општини Оџаци, где је боравио у оквиру предизборне кампање за локалне изборе.

У разговору са новинарима, Вучић је потврдио да ће истрага у сва 24 предмета која се односе на спорне приватизације бити завршена, иако је свестан да ће тајкунско-криминалне групе предузети све да зауставе процесе који онемогућавају наставак криминалних активности.

"Они неће стати на оснивању нових телевизија против 'тамо неког Вучића'. Много новца ће уложити зато што проблем и препреку у наставку својих криминалних активности, тајкунских и криминалних удруживања и противправног деловања виде данас очигледно у мени и зато ће то на сваки начин покушати да зауставе", рекао је лидер СНС-а.

Вучић је навео да је, за разлику од њих, он потпуно миран, да не гледа у земљу, већ свакога може да погледа у очи и чистих руку са свима разговара.

Он је на питање како иде истрага у "Србијагасу", кратко рекао да надлежни државни органи раде свој посао и да је апсолутно најважније да то државни органи раде.

У јануару почетак преговора

Први потпредседник Владе верује да ће преговори Србије са Европском унијом отпочети у јануару, и спреман је да се у петак придружи дијалогу у Бриселу како би било решено и последње отворено питање - питање правосуђа.

Вучић је рекао да у погледу правосуђа постоје "бројне разлике између нас и албанске стране" и да ће стога ићи у петак на састанак код високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, како би покушали да нађу компромис, који, истакао је, подразумева "попуштање обеју страна, а не само једне".

"Србија може да прихвати оно што је реално и објективно, оно што стварно представља компромис, али да прихватимо ниподаштавање и поништавање - нити имамо мандат, нити можемо, нити смо спремни да то учинимо", рекао је Вучић и подсетио да је Србија више пута показала да је спремна на компромис.

Вучић ипак верује да ће до компромиса доћи и да ће тиме бити отворен пут почетку преговора у јануару, како је то раније одлучио Савет ЕУ - да ће преговори отпочети најкасније у јануару.

"Одлагање би било лоше, али не верујем да ће се то десити", рекао је Вучић новинарима у  Раткову. 

Гром" није био "проваљен", као раније акције

Први потпредседник Владе каже да је у оквиру акције "Гром", која је изведена на 919 локација широм Србије, поступак покренут против 274 особе, а да је у наставку операције привдено још 28 особа.

Успех акције Вучић је приписао чињеници да први пут једна таква операција није унапред "процурела", као што се то раније догађало са сличним операцијама, јер су наркодилери имали "своје људе" у власти.

Ухапшени су, објаснио је, они који дилују дрогу нашој деци, код којих су пронађени арсенали оружја, које им служи за убијање припадника ривалских група и нападе на органе реда, рекао је Вучић мештанима Српског Милетића, села надомак Оџака.

Он је додао и да је пронађено толико дроге да је могло да се "снабде пола Мексика".

Према његовим речима, та врста криминалних кативности достигла је толике размере зато што су и наркодилери имали своје људе у власти, па су могли да добију корисне информације и да избегавају привођења.

"Ово је први пут да нису знали кад крећу хапшења, први пут да није акција била проваљена, иако се радило о акцији великих размера и зато је имала овакве резултате", рекао је Вучић.

Он је навео, у том контексту, да је Србија први пут после 12 година напредовала на листи бробе против корупције.

По усвајању буџета подстицаји за младе предузетнике

Лидер СНС-а најавио је да ће одмах после усвајања буџета кренути у доношење више закона усмерених на подстицање развоја економије, укључујући олакшице за младе предузетнике.

Вучић је у разговору с мештанима Српског Милетића објаснио да законске олакшице за младе, односно за отварање првих фирми подразумевају да две или три године по оснивању не плаћају никакве порезе.

"Биће ослобођени фискалних обавеза према држави, прве две до три године", рекао је Вучић.

Према његовим речима, циљ тих закона биће да се подстакне предузетнички дух, те да се могу предвидети и друге мере и подстицаји, ако буде потребно.

Он је рекао да се ради на томе да држава путем субвенција стимулише пољопривредну производњу, али и веће површине које ће бити под системима за заливање, као и пољопривредно-прерађивачку индустрију.

Вучић је оценио да ће резултати избора у Оџацима бити значајни за целу Србију и да ће показати какво је расположење грађана по питању промена.

"Страшно је важно да изађете на изборе 15. децембра", рекао је Вучић грађанима Оџака и нагласио да то нису само избори који ће одредити ко ће управљати том општином.

"То су избори који ће показати какво је ваше расположење према променама у Србији, желитте ли да радимо, подржавате ли борбу против корупције и криминала...", рекао је лидер СНС и додао: "Та ваша одлука у недељу ће много значити за целу Србију".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара