Читај ми!

Дачић: ЕУ тако близу, а тако далеко

Ове седмице наставља се дијалог са Приштином, од кога ће зависити да ли ће у децембру или јануару бити одржана прва међувладина конференција, рекао премијер Ивица Дачић. Србија данас најближе ЕУ у својој историји, али је и даље тако близу, а тако далеко, каже Дачић.

Председник Владе Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић рекао је да се ове седмице наставља дијалог са Приштином, од кога ће зависити да ли ће у децембру или јануару бити одржана прва међувладина конференција у процесу придруживања ЕУ.

Свака одлука о одлагању одржавања прве конференције за март или неки други месец, била би штетна и контрапродуктивна за даљи процес евроинтеграција, рекао је Дачић и истакао да су за дијалог са Приштином потребне добре вести, а не стални притисци и промена услова.

Дачић је истакао да је ова седмица кључна, и да очекује да ће заједно са првим потпредседником Владе Александром Вучићем у петак отпутовати у Брисел на наставак дијалога са Приштином.

"Ми ове недеље расправљамо са Приштином и од тога ће нам зависити да ли ћемо у децембру или јануару добити одржавање прве међувладине конференције, или је уопште нећемо добити, јер постоје земље које сматрају да то треба да се одложи за март", рекао је Дачић.

Навео је да постоје наговештаји да је такав став Немачке и дела политичких снага у Великој Британији, али да је њихова званична позиција да чекају извештај високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Образложење за то, рекао је Дачић, јесте да Бриселски споразум није имплементиран, пре свега у области правосуђа, али за то, нагласио је премијер, Србија није крива.

Према његовим речима, Приштина је била та која је одуговлачила јер је било договорено да се од септембра формирају нови судови у које би се трансформисали и судови у српским срединама.

"Тај процес је трајао, нису се слагали с тим, не слажу се још увек да треба да постоји основни суд у Северној Митровици. Србија стално даје компромисне предлоге и ова недеља је битна. Очекујем да ћемо у петак Вучић и ја бити у Бриселу", рекао је Дачић.

Државе чланице ЕУ ће се, у зависности од извештаја Кетрин Ештон, изјаснити о првој међувладиној конференцији, каже Дачић и истиче да би на састанку Комитета за опште послове требало да буде донета одлука о преговарачком оквиру ЕУ и да ће бити одређен датум прве међувладине конференције.

Ту одлуку би, подсетио је Дачић, требало да потврди Европски савет који ће заседати 19. и 20. децембра.

Дачић је новинарима на Вождовцу, где је у оквиру кампање за локалне изборе у тој општини посадио дрво јасена, рекао да је Србија данас најближе ЕУ у својој историји, али да је и даље "тако близу, а тако далеко".

Премијер је поновио да морају да се доносе тешке одлуке и да управо зато грађани бирају политичке лидере.

За то време тим Београда у Бриселу представља прописе који се тичу правосуђа и борбе против корупције.

Министар правде Никола Селаковић уверен је да ћемо овом посвећеношћу и темпом којим се ради до краја наредне године отворити ово поглавље 23.

"Наравно никада не закуцавајте тачан датум, овде све не зависи од Србије, оно што завиоси, уверен сам да ћемо бити ажурни", рекао је Селаковић.

Шефица европске дипломатије Кертрин Ештон за седам дана подноси извештај Комитету за опште послове, на основу којег ће се Европски савет 19. или 20. децембра изјаснити о датуму прве међувладине конференције о чланству Србије у Унији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара