Петковић: Нови Статут, па покрајински избори

Доношењем новог Статута Војводине створиће се услови за расписивање ванредних покрајинских избора, рекао потпарол ДСС-а Петар Петковић.

Демократска странка Србије позвала је Владу Србије да што пре омогући доношење новог Статута Војводине и тиме створи услове за расписивање ванредних покрајинских избора.

Потпарол ДСС-а Петар Петковић је рекао и да одлука Уставног суда да војвођански статут није у складу са Уставом Србије представља победу државотворне полтике ДСС која је на то указивала још 2009. године.

Петковић је на конференцији за новинаре поздравио ту одлуку Уставног суда "иако се на њу чекало четири године" оценвиши да је том одлуком "спречено даље растакање Србије када је реч о Војводини".

Петковић је подсетио и да је прошле године Уставни суд Србије одлучио да су неуставне 22 одредбе Закона о утврђивању надлежности Војводине.

Портпарол ДСС је додао и да је ДСС на то указивала још од 2009. године јер је желела "да заустави стварање државе у држави".

Према његовим речима, ДСС је указивала на то да Нови Сад не може да буде главни град Војводине, да та покрајина не може да има представноштво у Бриселу као и војвођанску академију наука и уметности...

Петковић сматра и да рок од шест месеци за усклађивање војвођанског статута са Уставом Србије представља пролонгирање ствари.

Према његовим речима, неопходно је да Влада Србије што хитније измени спорне одредбе Закона о утврђивању надлежности Војводине на основу којих би се донео нови војвођански статут.

Петковић је истакао и да би се тиме створили услови за расписивање ванредних покрајинских избора.

Уставни суд Србије је прошле седмице одлучио да поједине одредбе Статута АП Војводине нису у складу са Уставом Србије и дао рок од шест месеци да се Статут усклади са Уставом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара