Читај ми!

Срби ће сами одлучивати о својој судбини

Добро је што су грађани Косовске Митровице изашли на поновљене изборе, јер ће тако добити општинску власт која ће бити део заједнице српских општина, каже директор Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић. То је процес који ће Србе увести у легалне токове власти и биће међународно признати и сами одлучивати о својој судбини, истакао је Михајловић.

Директор Владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић оценио је да је добро што су Срби јуче изашли на поновљене изборе у Косовској Митровици, јер ће добијањем општинске власти бити међународно признати и сами одлучивати о својој судбини.

Михајловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да ће Косовска Митровица добити општинску власт, ако не у првом, онда у другом кругу, што је најважније, јер се на тај начин спроводи Бриселски споразум.

"На тај начин ће људи у Косовској Митровици добити своју општинску владу на основу које ће формирати са осталим српским општинама заједницу српских општина и то је процес који ће Србе увести у легалне токове власти и биће међународно признати и сами одлучивати о својој судбини", рекао је Михајловић.

Михајловић сматра да је то добар почетак дуготрајног процеса помирења Срба и Албанаца и решавања основних проблема. Најавио да ће Влада Србије стајати иза тих Срба и пружити им помоћ у економском и политичком и у сваком другом смислу.

Михајловић је рекао да би у току дана требало да буду познати први прелиминарни резултати јучерашњих поновљених избора, док званични резултати требало да буду за 48 сати, да ће вероватно бити одржан и други круг, мада има мишљења да би градоначелник Северне Митровице могао бити изабран већ у првом кругу.

Избори су протекли без инцидената пре свега због тога што су, како је рекао, припадници међународних снага безбедности Кфора, Еулекса и косовске полиције ваљано обавили посао како је требало да ураде и на изборима 3. новембра.

Уз то и представници и министри Владе Србије обилазили су Косовску Митровицу у протекле две недеље готово свакодневно, што је било од кључног значаја да избори успеју, док, са треће стране, ни Приштина није правила проблеме у медијском смислу, нити настојала да поремети успех избора, оценио је Михајловић.

Коментаришући могућност да Приштина манипулише изборним материјалом, Михајловић је рекао да Приштина не може да иде тако далеко, да није сигуран да ту има много простора за манипулацију и додао да је потребно веровати представницима ОЕБС-а.

На питање о изјави европског комесара за проширење Штефана Филеа о искушењима Србије на путу ка ЕУ, Михајловић је одговорио да је "европска агенда читавог овог простора један од најважнијих фактора за трајно смиривање ситуације".

На Балкану постоје нерешена два питања, албанско и српско национално питање, а политички ЕУ и улазак читавог овог региона у ЕУ то питање решава у доброј мери, па језато ЕУ и политичко, а не само економско решење за опстанак држава, нових и старих у овом региону, рекао је Михајловић.

"Не мислим да ће Србија икада блокирати било кога на том европском путу. Србија по капацитету, по геостратешком положају, по ресурсима представља мотор Балкана. Дакле, не би ни могло да се догоди да Србија некога спречава за улазак у ЕУ", рекао је Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара