Читај ми!

Пантић и Ивановић у другом кругу

Крстимир Пантић и Оливер Ивановић у другом кругу избора за градоначелника Косовске Митровице, саопштио ЦИК. Иако за сада има неколико стотина гласова више, Пантић каже да није сигуран да ће прихватити резултате избора јер је "прекројена воља грађана". Ивановић негира Пантићеве оптужбе да уз помоћ албанских партија планира формирање већине у локалној скупштини.

18.50 - Нисам сигуран да је Оливер Ивановић искрен када каже да жели коалицију са "Српском", рекао Крстимир Пантић за РТС. Нисам човек који ће Албанца довести на власт у Митровици, истакао Пантић.

18.45 - Једини саговорник СДП-а је "Српска", али то није Крстимир Пантић, већ неко из СНС-а - рекао Оливер Ивановић за РТС, одбацујући спекулације да ће његова листа формирати коалицију са албанским партијама.

11.55 - Крстимир Пантић освојио 2.173 гласа или 36,89 одсто, а Оливер Ивановић 1.670 гласова или 28,35 одсто гласова, саопштио ЦИК.

10.20 - Оливер Ивановић негира да планира формирање већине са албанским партијама. Ако будем у прилици, најпре ћу разговарати са "Српском", али не са Пантићем него са Вучићем, каже Ивановић за РТС.

10.05 - Крстимир Пантић каже за РТС да није сигуран да ли ће прихватити резултате гласања. Тврди да Оливер Ивановић планира да уз помоћ албанских партија формира већину у локалној скупштини.

09.15 - Крстимир Пантић и Оливер Ивановић у другом кругу избора за градоначелника, сазнаје РТС. Пантић има неколико стотина гласова предности.

У другом кругу избора за градоначелника Косовске Митровице биће кандидат "Српске" Крстимир Пантић и кандидат СДП-а Оливер Ивановић, саопштио ЦИК. Иако за сада има неколико стотина гласова предности, Крстимир Пантић није сигуран да ће прихватити резултате гласања. Ивановић одбацује Пантићеве оптужбе да планира коалицију са албанским партијама. Пребројавање такозваних условних гласова могло би да потраје неколико дана због провере бирачких спискова.

У други круг избора за градоначелника Косовске Митровице, који ће се одржати 1. децембра, ушли су Крстимир Пантић и Оливер Ивановић, показују прелиминарни резултати Централне изборне комисије (ЦИК).

Пантић је, према тим резултатима, освојио 2.173 гласа или 36,89 одсто док је Ивановић добио 1.670 гласова или 28,35 одсто гласова.

На трећем месту је кандидат Демократске партије Косова Агим Дева са 1.190 гласова или 20,2 одсто. Независни кандидат Адријана Хоџић освојила је 727 гласова или 12,34 одсто, док је за кандидата Самосталне либералне странке Димитрија Јанићијевића гласало 130 грађана, што је 2,2 одсто изашлих на биралишта.

Крстимир Пантић каже за РТС да су, иако води, покрадени и он и листа "Српска" и да је прекројена изборна воља грађана.

Пантић је, такође, оптужио део међународне заједнице да на власт у Косовској Митровици жели да доведе Албанце.

"Зато су се и потрудили да прекрајајау изборну вољу грађана. Да су избори заиста били регуларни, ГИ "Српска" би имала апсолутну власт у скуштини, имали бисмо већину одборника. Овако ће се и Албанци на мала врата увући на власту у Митровици", рекао је Пантић за РТС.

Пантић тврди да Оливер Ивановић има договор са Адријаном Хоџић да, уз помоћ албанских партија, формира већину у Скупштини Косовске Митровице.

Оливер Ивановић то одбацује, наводећи да је једини саговорник СДП-а ГИ "Српска", "али то није Крстимир Пантић, већ неко из СНС-а".

Пантић, међутим, сумња да је Ивановић искрен када прича о коалицији са "Српском".

За разлику од Пантића, Ивановић сматра да прекрајања изборне воље није могло да се догоди, јер су представници српских листа били на пребројавању гласова.

Оливер Ивановић каже за РТС да је очекивано то што се иде у други круг и да је најбитније то што ће Косовска Митровица добити Србина за градоначелника.

Директор владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић оценио је да је добро што су Срби јуче изашли на поновљене изборе у Косовској Митровици, јер ће добијањем општинске власти бити међународно признати и сами одлучивати о својој судбини.

Шеф мисије Еулекса Бернд Борхарт задовољан је одржаним поновљеним изборима у три бирачка центра у северној Митровици.

"Веома сам задовољан што је процес гласања који је одржан јуче прошао на миран начин без већих инцидената, пружајући људима прилику да испуне своје демократско право да гласају", рекао је Борхарт, наводи се у саопштењу.

Истакао је да је координација између Еулекса, косовске полиције, Кфора и ОЕБС-а "била одлична".

И генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер поздравио је мирно поновљено гласање у три бирачка центра у северној Косовској Митровици.

"Одзив бирача је био врло добар, многи локални становници дошли су да испуне своја основна људска права и гласају за своје представнике. То је важна прекретница", истакнуто је у саопштењу.

Изборни дан на КиМ је протекао мирно а косовска полиција је обавила своје задатке, саопштио је Кфор.

"Кфор, као трећа линија одговора, подржао је очување мирног и сигурног окружења, као и слободу кретања, у координацији са ОЕБС-ом, Еулексом и косовском полицијом, током поновљених избора на три бирачка центра у северној Митровици", наводи се у саопштењу Кфора. 

Гласачки материјал бројан у Косову Пољу 

После јучерашњих поновљених локалних избора, гласачки листићи пребачени су у Центар за пребројавање гласова у Косову Пољу, а Централна изборна комисија најавила је да ће данас саопштити прелиминарне резултате гласања.

Према подацима ЦИК-а, на биралишта је изашло 22,38 одсто бирача или 5.231 грађанин, док је 997 особа гласало условно, пошто се њихова имена нису нашла у бирачким списковима на местима где су хтели да гласају.

Иако је уочи гласања ЦИК одлучио да се гласови пребројавају у Косовској Митровици, одлука је промењена после целодневног инсистирања ОЕБС-а да се листићи пребаце у Косово Поље. 

Комисија је заседала тек око 19 часова у непотпуном саставу, а од девет чланова, седници је присуствовало њих пет. Нису били присутни председница комисије и једини српски представник, а одлука је донета тесном већином - 3:2.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало истиче да се без икаквог разлога баца сумња на процес који је био "апсолутно чист и исправан" до затварања биралишта.

"До 19 часова никаквих нерегуларности није било. Од 19 часова када је ОЕБС почео да обавља своје радње од тог тренутка су почеле спорне радње које ће сигурно испратити процес до краја", оценио је Рикало.

Ни представницима српских листа није јасно зашто гласови нису пребројани у Косовској Митровици, зашто представници косовске полиције, Еулекса и Кфора нису могли да обезбеђују пребројавање гласова када су током целог дана обезбеђивали 27 бирачких места у три бирачка центра.  

Цео изборни дан протекао је мирно. Грађани северне Косовске Митровице бирали су одборнике за локални парламент, као и градоначелника између пет кандидата.

У три српске општине на северу Косова и Метохије челни људи су изабрани у првом кругу локалних избора 3. новембра, а у шест српских општина јужно од Ибра градоначелник ће бити изабран у другом кругу избора, 1. децембра.

У Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу 3. новембра победу су однели кандидати Грађанске иницијативе "Српска" - Вучина Јанковић, Стеван Вуловић и Драган Јаблановић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара