Подршка Италије евроинтеграцијама

Италија ће наставити снажно да подржава Србију у процесу придруживања ЕУ, закључили министар Бранко Ружић и шефица преговарачког тима Тања Мишчевић након састанка са италијанским колегама. У Риму подржана намера Србије да постане 29. чланица ЕУ.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и шефица преговарачког тима Србије са Европском унијом Тања Мишчевић, након разговора са италијанским колегама у Риму, закључили су да ће Италија наставити снажно да поджава Србију у процесу придруживања ЕУ, јавља дописник РТС-а из Рима.

"Сви наши саговорници су практично указали не само на подршку већ и спремност да имају висок степен разумевања наше аргументације везане за преговарачки оквир, као и за сам датум отпочињања прве међувладине конференције, за коју очекујемо да буде до краја ове године, најкасније у јануару", рекао је Ружић за РТС.

Ружић истиче да је Србија, по ко зна који пут, добила јасну и искрену подршку Италије евроинтеграцијама, као и да ће та подршка бити од посебног значаја када Италија преузме председавање ЕУ, након што на Грчка заврши своје председавање.

Како је објаснио, то представља подршку земаља које умеју да уваже специфичности на српском путу ка Европи, а то је чињеница да се поред процеса преговарања спроводе и преговори између Београда и Приштине.

Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић рекла је за РТС да је осим великих политичких питања, као што су уклапање нормализације односа Београда и Приштине са процесом преговарања о чланству, од великог значаја и сарадња српских и италијанских министарстава.

Према њеним речима, од Италије, која је спремна да помогне, може се стећи много знања, искустава и информација.

Мишчевићева каже да се сарадња одвија у том правцу да Италија зна каква је ситуација у Србији и буде гарант да ће у свим областима напредак бити примећен.

"Оно што је нама циљ јесте да у време италијанског председавања, у другој половини наредне године, отворимо преговоре у новим поглављима, пре свега у поглављима 23 и 24, која су суштинска за владавину права", објаснила је Мишчевићева.

Чланови српске делегације састали су се у Риму са министром за европске послове Енцом Моавером Миланезијем, заменицом шефа италијанске дипломатије Мартом Дасу, саветником премијера Лете Армандом Варикијем, члановима италијанског парламента, као и са председником италијанског друштва за међународне организације Франком Фратинијем.

У свим разговорима подржана је намера Србије да постане 29. чланица Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се