Читај ми!

Конституисан парламентарни Одбор за праћење ССП-а

Парламентарни Одбор за праћење примене ССП-а, конституисале данас Србија и ЕУ. Копредседавајући су Иван Андрић и Едуард Кукан. ЕП подржава Србију у евроинтеграцијама, поручио Кукан. Надамо се првој међувладиној конференцији у децембру, рекао вицепремијер Александар Вучић.

Србија и Европска унија данас су конституисале заједнички парламентарни Одбор за праћење примене Споразума о стабилизацији и придруживању, који је ступио на снагу 1. септембра.

Тај одбор чини 15 посланика Скупштине Србије и 15 посланика Европског парламента. Копредседавајући су Иван Андрић и Едуард Кукан.

Први заједнички састанак парламентарних делегација Србије и ЕУ завршен је усвајењем Декларација и препорука у Скупштини Србије.

"Оно што је за нашу страну најважније је да је прва тачка препорука и позив Европској комисији да се прва међувладина конференција - односно формални почетак преговора Србије и ЕУ, одржи већ у децембру", рекао је по завршетку састанка копредседавајући Одбора Иван Андрић.

Андрић је рекао да је документ, који садржи неколико препорука за разне области, добио јединствену подршку и чланова српског и чланова Европског парламента и да ће бити објављен.

На почетку седнице, Кукан је поручио да Европски парламент подржава Србију на путу ка ЕУ и да је подстиче да настави реформе и дијалог са Приштином.

Кукан је додао и да недавни догађаји на северу Косова не смеју да баце сенку на позитиван развој догађаја у односима двеју страна.

"Владавина закона, борба против корупције и организованог криминала и заштита мањина су задаци за Србију", рекао је Кукан, иначе посланик Европског парламента.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да се Србија нада да ће у децембру бити одржана прва међувладина конференција Србије и ЕУ у оквиру почетка приступних преговора.

"Желимо да ЕУ покаже да јој је стало до Србије колико је нама стало да учлањења у ЕУ. Мислим да су грађани Србије то заслужили, јер су они најзаслужнији за напредак који смо постигли", рекао је Вучић обраћајући се Кукану.

Вучић је оценио да грађани Србије тешко живе, али је истакао да Влада жели здраву привреду и да реформе спроводи у интересу грађана. "Стварање нормалне и пристојне Србије је наш најважнији циљ", додао је Вучић.

Србија на добром путу

"Знамо да је пред нама тежак пут, много тога треба да се уради у преговорима са Приштином и у напретку наше економије. Недвосмислено је да је Србија на добром путу и да ће покушати да убрза кретање и уверени смо да то можемо уз вашу подршку", рекао је Вучић.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да Србија очекује да Европска унија 20. децембра донесе одлуку о формалном отпочињању преговора о чланству у ЕУ, то јест одржавању прве међувладине конференције.

Говорећи на седници Одбора, Стефановић је рекао да Србија реформе које успешно спроводи не спроводи само због ЕУ, већ и због бољег и квалитетнијег живота грађана.

Стефановић је рекао и да због тога од ЕУ очекује преговарачки оквир и одређивање датума одржавања међувладине конференције.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт, који је такође присуствовао седници новоформираног одбора, рекао је да са оптимизмом очекује одлуку Европског савета у децембру о почетку приступних преговора са Србијом.

Ипак, напоменуо је да ЕУ очекује потпуну имплементацију свих договора Београда и Приштине, укључујући и успешно окончање процеса локалних избора на Косову.

"Важно је да изборни процес буде успешно окончан, укључујући други круг и поновљено гласање", рекао је Давенпорт у Скупштини.

Амбасадор ЕУ је оценио да је досадашњи процес избора на Косову протекао углавном добро и да је одзив био задовољавајући, а посебно је поздравио позиве које је руководство у Београду, укључујући премијера Србије Ивицу Дачића, упутило косовским Србима.

Давенпорт је такође казао да је Брисел импресиониран напорима Србије за унапређење односа са суседима, посебно са Хрватском, и да очекује даљи напредак у развоју односа са земљама региона, укључујући Албанију.

Пре састанка Одбора, вицепремијер Вучић разговарао је са делегацијом Европског парламента о придруживању Европској унији, али и о примени Бриселског споразума и изборима на Косову и Метохији, регионалној сарадњи, политичкој и економској ситуацији у Србији.

Вучић је упознао делегацију Европског парламента са резултатима које је Србија постигла у процесу придруживања, нагласивши да је већина реформи успешно спроведена и да ће Влада Србије настојати да, у сарадњи са институцијама ЕУ, настави спровођење тих реформских процеса, посебно у области правосуђа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се