Читај ми!

Кацин: Нема сметњи за почетак преговора

Постоје сви услови да се међувладина конференција којом би и формално започели преговори о чланству Србије у ЕУ одржи до краја године, истиче исвестилац Европског парламента за Србију, Јелко Кацин. Кацин критикује стање у правосуђу где, како тврди, тужилаштво једноставно не постоји.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин верује да ће међувладина конференција којом би и формално започели преговори о чланству у ЕУ бити до краја године, тврди да за то постоје сви услови, али упозорава на ствари које би могле засметати, пре свега у правосуђу где, према његовим речима, тужилаштво једноставно не постоји.

"Ова година је та и могла би конференција бити око 20. децембра. Може то бити и у јануару 2014. године. Али Европска комисија је своје урадила, Европски парламент такође, а у мом извештају јасно стоји да истрајемо на томе да је Србија заслужила да међувладина конференција буде одржана још ове године, под условом да Србија не направи неку велику грешку", рекао је Кацин Танјугу.

А "опасност која још лебди у ваздуху" представљају поновљени локални избори на Косову 17. новембра и други круг избора 1. децембра, али и ситуација у правосуђу, навео је Кацин.

У случају избора саветовао је да у политички живот Косова "треба укључити све Србе, а не само једну листу", али и подсетио да је суверено право гласача да изаберу.

"Упорно понављам, косовско друштво је плурално и тамо нема једнопартијског система, док Београд упорно истрајава на причи да само једна опција одговара Србима на Косову. То није на нивоу вредности ЕУ и то није корак у правом смеру", упозорио је Кацин.

Великим недостацима сматрају се и потези у правосуђу, навео је Кацин, мислећи при томе пре свега ма чињеницу да "српско тужилаштво не функционише".

Реформу правосуђа ЕУ је већ у више наврата критиковала, подсетио је Кацин замоливши да оцена о тужилаштву као најслабијој тачки правосуђа не буде схваћена као мешање у унутрашња питања наше земље.

"То једноставно не функционише. Ако имате само два покренута случаја по новом уређењу, то говори да је то тужилаштво или неспособно, или идеолошко, или кастрирано. Не знам у чему је тачно проблем, али код вас тужилаштво не постоји", навео је Кацин и додао да је забрињавајуће уколико тужилаштво није у стању да без помоћи полиције напише оптужницу и да то мора да забрине српску владу и Скупштину.

Лоша порука српског правосуђа 

Подсетио је да из ЕУ долазе јасне поруке да се испита сваки конкретан случај по члану 359 и да ли постоји основа да се по новом члану закона 234 и даље гони иста особа (за злоупотребу службеног положаја), а да то што је аутоматски преведено 95 одсто случајева, а да тужилашто није било у стању да одустане од гоњења ни у једном од њих, говори да оно уопште не ради.

Како каже, то је најгора порука коју је српско правосуђе упутило својим грађанима и ЕУ, због чега ће, сматра Кацин, држава имати проблема у отварању поглавља 23 и 24 (о правосуђу) током преговора о приступању у ЕУ.

Говорећи о свом извештају о Србији Кацин је навео да је рок за амандмане на нацрт тог извештаја, а који је представљен Одбору за међународне односе ЕП, истекао пре два дана, те да је у току стварање такозваних компромисних амандмана.

"Моје колеге и ја смо се договорили да дамо што мање допуна на тај основни текст који је изричито позитиван. Превентино сам уложио неколико амандмана да бисмо у случају да стигну неки тврди амандамани имали простор за маневар и компромис, али није их било", рекао је Кацин.

Кацин је поновио и да је Србија убедила посланике у своју посвећеност европским интеграцијама и да постоји велико разумевање и наклоњеност Србији, као и да ће то охрабрити садашње руководство и дати му додатну снагу и енергију да иде даље брже и ефикасније.

Проблем подршке мањинама

"То што је Србија постигла од 2008. године када је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању до његове ратификације и сутрашњег првог заседања Стабилизационо асоциативног одбора између Србије и ЕУ је огроман пут на којем је много учињено баш у последњој години", рекао је Кацин.

Уз оцену да "Србија иде све брже", а да ЕУ треба да охрабри не само власт, него и грађана, Кацин је указао на проблем подршке мањинама, напомињући да су Црногорци свој "прајд" одрадили, а то што се збивало овде да шефови обавештајних служби одлучују о одржавању Параде поноса он сматра недопустивим.

"Извините, у Европи нема такве земље где они гласају о томе да ли ће бити параде или не", казао је Кацин уз оцену да је то био велики пропуст, да је добро да се о њему сада разговара када је то прошло, као и да се то неће поновити.

Случај тужби Србије и Хрватске за геноцид Кацин је прокоментарисао наводећи пример пример Француске и Немачке, које, како је рекао, упркос прошлости пуној међусобних ратова и сукоба заједно наступају у ЕУ "држећи се за руке".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара