Читај ми!

Пуховски: Неће бити повлачења тужби

Готово је сигурно да неће бити међусобног повлачења узајамних тужби Хрватске и Србије за геноцид, сматра професро Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски и истиче да суђење неће имати никакве последице на односе две земље. Пуховски оцењује да ће се показати да су тужбе биле неосноване с позиције прописа.

Професор Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски оценио је да је готово сигурно да неће бити повлачења узајамних тужби Хрватске и Србије за геноцид, поднетих Међународном суду правде.

Пуховски је у изјави агенцији Бета оценио да ће се пре или касније показати да су тужбе неосноване с позиције прописа, односно начела која се односе на злочин геноцида.

"Свега другога је било, геноцид ће бити мало теже доказати", рекао је Пуховски пред почетак конференције "Судбина демократије: Глобални изазов, локална (не)реаговања", приређен поводом десет година рада Београдског фонда за политичку изузетност.

Као пример, Пуховски је навео то да се у Хрватској заиста догодио геноцид у Шкабрњи, малом месту у задарском залеђу где је убијено 68 људи што, по његовим речима, не би било довољно за пресуду за геноцид.

"Тамо је убијено 'само' 68 људи, и након Руанде и Сребренице 68 људи просто више није квантитет за геноцид. То је проблем", навео је Пуховски

Пухоцски је уверен да у поступку по тужбама за геноцид Србије и Хрватске неће бити пресуда за геноцид, истакавши да је он, насупрот већини других, за то "да ствар траје што дуже јер је то један од начина да се људи подсећају на све свињарије које су се догодиле".

"Власти у Србији и у Хрватској покушавале су да се понашају тако да се занемари оно што се догодило и да се гледа у будућност", рекао је Пуховски наводећи да он нема ништа против тога да се гледа напред, али да сматра да се мора гледати и назад.

Према његовим речима, ако суочавање с догађајима из прошлости не иде на други начин, онда ће ићи на тежи начин у којем суђења за геноцид имају своју улогу.

Без последица по међусобне односе 

Упитан о могућим последицама које ће суђење имати на односе Србије и Хрватске, Пуховски је оценио да таквих последица неће бити.

"Никакве последице то нема по билатералне односе. Билатерални односи зависе од тога на коју ногу се дигне неко од функционера једне и друге стране, то се више пута показало", навео је професор из Загреба.

Односи Србије и Хрватске, како је рекао, не зависе више од рата, нити од економије јер би се иначе сви другачије понашали, нити зависе од здравог разума.

Ти односи, по речима Пуховског, зависе од тога да се схвати, пре свега, да је највећи ударац за односе те две земље у последњих 15 година чињеница да је Хрватска ушла у Европску унију.

Како је рекао, у оквиру тога треба направити договор о једној врсти, са позиције ЕУ, "државно организованог шверца" којим би се помогло Србији да се кроз Хрватску "прошверцује" на тржиште ЕУ и да се помогне Хрватској да остане у ЦЕФТА подручју колико је то могуће.

Србија и Хрватска, како сматра Пуховски, треба и да једна другој помогну по питању несталих особа. Указао је да у тој области има још много нејасноћа.

"У овом тренутку ситуација је знатно лошија него пре шест месеци, потпуно независно од било чега везаног за суђење, него о томе да политичари на обе стране заиста нису способни да се понашају као државници, тако да се у неком тренутку и против већине јавно изјасне за будућност", закључио је Пуховски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара