Читај ми!

Посланици о хрватској тужби против Србије

Хрватска негативно утиче на односе са Србијом због најаве да ће појачати правни тим који би требало да је заступа по тужби за геноцид, оценили посланици у Народној скупштини.

Народни посланици коментарисали најаву да Хрватска јача свој правни тим који би требало да је заступа по тужби за геноцид против Србије.

Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић изјавио је да нормализација односа Србије и Хрватске у овом тренутку не иде у добром правцу, али да одговорност за то није на страни Србије.

Милићевић је новинарима у Скупштини, поводом најава да Хрватска јача свој правни тим који би требало да заступа Хрватску по њеној тужби за геноцид против Србије, рекао да што се више приближава време судских процеса, веће је и негативно расположење, и да то неће донети ништа позитивно у нормализацији односа.

"Одговорност није на страни Србије. Србија је јасно показала шта жели, а жели мир, безбедност и сарадњу на свим заједничким интересима и циљевима", поручио је Милићевић и напоменуо да не види идентичан коректан однос на другој страни.

Посланица УРС-а Сузана Грубјешић изјавила је да би било најбоље када би Србија и Хрватска повукле међусобне тужбе.

"Ми смо предлагали и још увек предлажемо да се те тужбе за геноцид истовремено повуку", рекла је Грубјешић новинарима у парламенту.

Међутим, како је указала, због информација које стижу да Хрватска јача свој правни тим и да се спрема за рочиште које ће се одржати у марту и Србија мора добро да се припреми, јер је, како оцењује, очигледно да за сада од узајамног повлачења тужби неће бити ништа.

"Ми морамо да се припремимо за тако нешто", рекла је Грубјешић, која је напоменула да те тужбе оптерећују односе две земље.

Услови за повратак Срба у Хрватску

Посланик клуба Српске напредне странке Миодраг Линта рекао је да Србија треба да буде за повлачење тужбе и контратужбе са Хрватском, али под условом да Хрватска врати одузету имовину и надокнади штету над имовином избеглих, као и да реши питање несталих, оцењујући да Хрватска води двоструку политику.

"Нама је жао због тога. Сматрамо да, ако две државе желе добре односе, потребно је да обе стране то покажу у пракси, а не само декларативно", рекао је Линта, који је и председник Коалиције избеглих.

Посланица Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оценила је да је наставак процеса између Србије и Хрватске пред Међународним судом добар за Србију, јер ће добити прилику да са себе скине етикету геноцидног народа и кривца за сукобе на Балкану.

"Ако има један одсто правде у међународним судовима, мислим да ће то бити добро за Србију и да Србија нема чега да се боји", рекла је Рашковић Ивић новинарима у Скупштини Србије.

Рашковић Ивић је навела да ће, без обзира на саму пресуду, суд морати да одговори на питање како је из Хрватске нестало пола милиона људи и како се зове тај процес у којем током неколико година, у два таласа, нестане толико становништва.

"Како се зове то када убијете неколико хиљада људи и спалите њихову имовину", упитала је Рашковић Ивић и оценила да нису испуњени услови за повратак Срба у Хрватску.

Указала је и да ће у том процесу Србија први пут добити прилику да прикаже сву документацију у вези са логором у Јасеновцу и усташким законима из Другог светског рата, што до сада није приказано ниједном суду.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара