Читај ми!

Хоџај: Север ће имати српске градоначелнике

Општине на северу Косова имаће српске градоначелнике, јер ће они представљати вољу већине, поручио косовски министар спољних послова Енвер Хоџај. Албанац не би могао да управља Косовском Митровицом, чак и ако буде изабран за градоначелника, сматра Хоџај.

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај очекује да ће општине на северу Косова имати српске градоначелнике, као и да ће насиље бити избегнуто на поновљеним изборима у северној Косовској Митровици и у другом кругу избора на целој територији Косова.

"Наравно да ћемо на северу имати српске градоначелнике, јер ће они представљати вољу већине. Тако је и најбоље", изјавио је Хоџај у интервјуу за Дојче веле.

Хоџај такође сматра да није могуће да северна Косовска Митровица има албанског градоначелника.

"Кандидат из моје партије Агим Дева је у трци за то место, али чак и у случају да буде изабран, не мислим да ће бити у могућности да управља општином", рекао је Хоџај, оценивши да градоначелник и скупштина морају да одражавају састав сваке општине, етнички и демографски, и да ће се то и догодити.

Додао је да је био изненађен "погрешним начином тумачења" кандидатуре Деве од стране премијера Ивице Дачића и првог потпредедника Владе Александра Вучића и да "ко год да се кандидује, од грађана зависи кога ће да подрже".

Хоџај је поздравио учешће Срба на северу у изборном процесу и додао да, иако је излазност на северу била ниска, између 22 и 25 процената, то је довољно за почетак изградње демократских институција, подсетивши да је на југу излазност косовских Срба била између 60 и 70 одсто.

Енвер Хоџај сматра да су инциденти у северној Косовској Митровици на бирачким местима у школи "Свети Сава" изолован случај, али да "не би требало да будемо наивни и да оно што се догодило тог дана у тој школи назовемо актом хулиганизма".

"Мислим да је то било добро планирано и организовано, у циљу да се застраше посматрачи и уништи изборни материјал. Из тога смо извукли добру лекцију", рекао је Хоџај.

Говорећи о изборима који ће бити поновљени 17. новембра у три општине на северу, косовски министар спољних послова је навео да би косовска полиција, али и Кфор и Еулекс, требало да буду опрезнији како би се избегли било какви планирани инциденти у будућности.

"Постоји политичка воља да се одрже слободни и фер избори и да грађани на северу добију своје лидере и институције, постоји и у Приштини и међу локалним лидерима на северу и у Београду", истакао је Хоџај.

Осврнувши се на наводе медија да су на Косову ухапшена лица за које се сумња да су припремали терористичке нападе и да припадају огранку Ал-Kаиде, Хоџај наводи да то не може да утиче на безбедносну и политичку ситуацију на Косову и да Косово има "најстабилнију политичку климу на Балкану".

Упитан како види даљи развој догађаја кад је реч о примени првог споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, Хоџај је рекао да је у последњих 10 месеци постигнут велики пробој.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара