Читај ми!

Николић са новим амбасадорима

Председних Србије Томислав Николић примио акредитивна писма нових амбасадорa Кубе и Босне и Херцеговине у Београду.

Новоименовани амбасадори Кубе и Босне и Херцеговине у Србији уручили су акредитивна писма председнику Републике Томиславу Николићу.  

Пошто је примо акредитивно писмо новоименоване амбасадорке Кубе у Београду Аделе Мајре Руис Гарсије, Николић је истакао да Србија и Куба имају традиционално пријатељске односе.

Николић је захвалио Хавани на солидарности и подршци Србији, посебно када је реч о Косову и Метохији.

"Не заборављамо подршку и солидарност коју су кубанска влада и народ показали у тешком периоду кроз који је прошла наша земља у време југословенске кризе", рекао је Николић.

Председник Србије је посебно истакао да Србија цени подршку коју Куба пружа актуелним напорима Републике Србије на очувању територијалног интегритета и суверенитета и залагању да преговорима дође до дугорочног одрживог решења за питање јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Србија је, према његовим речима, окренута европским интеграцијама као приоритету, а истовремено жели да негује и развија добре односе са свим земљама света, укључујући Кубу.

Амбасадорка Кубе је поручила да има чврсту намеру да допринесе наставку продубљивања постојећих веза између две државе, за добробит оба народа.

"У име кубанске владе и кубанског народа, дозволите ми да изразим захвалност за сталну подршку владе Републике Србије кубанској Резолуцији 'Потреба окончања економске, трговинске и финансијске блокаде коју су САД наметнуле Куби'", рекла је Гарсија.

Поновила је чврст став Кубе у одбрани суверенитета и територијалног интегритета два народа и истакла да се Куба залаже за наставак унапређења дијалога у УН ради очувања мира у свету и међународне безбедности.

Пошто је примио акредитивна писма новоименогваног амбасадора Босне и Херцеговине Ранка Шкрбића, Томислав Николић је изјавио да је Србија опредељена за развој добросуседских односа, јачање дијалога и билатералне сарадње, изградњу високог степена разумевања и стварањеопште климе поверења.

"Дефинишући развој добросуседских односа као један од стратешких спољнополитичких приоритета земље, Србија остаје доследна свом ставу да је основа сваке успешне спољне политике у квалитетним и свестраним односима са комшијама, испуњеним међусобним уважавањем", рекао је Николић.

Србија ће, према његовим речима, наставити снажно да подржава све активности које доприносе превазилажењу свих разлика и на списку њених приоритета увек ће бити подстицање и залагање за још свестранију и садржајнију билатералну сарадњу.

"Наше активности морају бити усмерене ка јачању дијалога, изградњи високог степена разумевања и стварању опште климе поверења, у којој ће се у интересу грађана решавати сва отворена питања", рекао је Николић.

Председник Србије је оценио да потреба двеју земаља за међусобном подршком и већим степеном повезивања још више долази до изражаја у заједничким напорима у оквиру процеса приступања ЕУ.

"Очекујемо наставак интензивираног политичког дијалога и сусрета на свим нивоима, који пружају могућности за изналажење модалитета заједничког рада у циљу регулисања свих питања од обостраног интереса, на билатералном и регионалном плану", поручио је Николић.

Амбасадор Шкрбић је поручио да ће настојати да допринесе интензивирању сарадње двеју држава у свим сферама.

"Надам се да ће наши добросуседски односи допринети бржем приближавању наших држава Европској унији", рекао је Шкрбић.

Томислав Николић је примио и акредитивна писма новоименованог амбасадора Кувајта у Београду Јусуфа Ахмада Абдулсамада.

Николић је истакао да две земље повезују чврсте пријатељске и искрене везе и рекао да је уверен да ће билатерална сарадња, посебно економска, досегнути некадашњи ниво.

"У полувековном трајању дипломатских односа, Република Србија и држава Кувајт изградили су чврсте пријатељске везе, а наше историје су се преплитале и кроз сарадњу у оквиру Покрета несврстаних земаља", рекао је Николић.

Напомињући да између Србије и Кувајта не постоје никаква отворена питања, председник Србије је поручио да две земље представљају пример искрених и добронамерних односа.

"С пријатељским наслеђем као одличном основом, данас желимо да економска сарадња између наших двеју земаља, за коју постоје могућности и несумњив обострани интерес, доживи даљи успон и достигне некадашњи ниво", рекао је Николић.

Амбасадор Кувајта пренео је председнику Србије најсрдачније поздраве емира Кувајта, шеика Сабаха ел-Ахмеда ел-Џабера ел-Сабаха, као и емирове "жеље за добро здравље" Николића и "напредак и процват" пријатељске државе Србије и српског народа. 

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас, примајући акредитивна писма новоименованог амбасадора Новог Зеланда у Београду, Тревора Доналда Метсона, да је жеља Србије да с Новим Зеландом континуирано унапређује сарадњу у свим областима.

"|елим да изразим задовољство што ћемо имати прилику да заједно доприносимо унапређењу односа и сарадње између наше две земље. Уверен сам да ће се билатерални односи у будућности успешније развијати, имајући у виду да за то постоје значајне, неискоришћене могућности", рекао је Николић.

Амбасадор Метсон je оценио да су две земље дугогодишњи пријатељи и подсетио да су успоставиле дипломатске односе 1951. године,

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара