Читај ми!

Прва конференција са ЕУ 20. децембра?

Велики број чланица спреман је да помогне да се 20. децембра одржи прва међувладина конференција Србије и ЕУ, каже Тања Мишчевић. Шефица Преговарачког тима, заједно са министром Бранком Ружићем, наставља дипломатску офанзиву разговорима у Француској, а затим и у Италији.

Шефица Преговарачког тима са Европском унијом Тања Мишчевић очекује да прва међувладина конференција Србије и ЕУ буде одржана 20. децембра.

Мишчевићева је за Новости рекла да Београд покушава да окупи што шири фронт у Европској унији да већ крајем године и формално почну политички преговори са Бриселом.

"Велики број држава је спреман да помогне да се 20. децембра, непосредно пред католички Божић заиста и одржи прва међувладина конференција", рекла је Мишчевићева после посете Берлину и Лондону.

Већ у уторак, заједно са министром без портфеља задуженим за ЕУ Бранком Ружићем, наставља дипломатску офанзиву Србије - разговорима у Француској, а затим и у Италији.

На питање хоће ли Србија добити подршку две кључне европске државе, Немачке и Велике Британије, да преговарачки процес стартује већ у децембру, одговара да "нико није био изричито против тога".

"Знамо шта су услови, које је Европски савет дефинисао још у јуну, а разговори које сада водимо прилика су да дођемо до што бољег разумевања европских партнера за позицију Србије и да се изборимо за што бољи преговарачки оквир. Наше идеје су добро прихваћене и одлучено је да сада даље радимо на томе заједно", рекла је Мишчевићева.

Подсетила је да је Србији потребна не подршка неке појединачне државе, већ сагласност, партнерство и добри односи са свих 28 чланица. Додаје да Берлин и Лондон немају никакве посебне услове када је реч о "косовском поглављу".

"Нема посебних захтева, већ потреба за јасним прецизирањем како ће се ствари даље развијати, како ни нормализација односа Београда и Приштине, ни преговори са ЕУ не би били нарушени", закључила је Мишчевићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара