Дачић: Одлука на грађанима Митровице

Ни Брисел ни Приштина не желе да Албанац буде градоначелник северне Косовске Митровице, изјавио премијер Србије Ивица Дачић. Грађани Митровице треба сами да одлуче да ли ће изаћи на изборе или ће их бојкотовати, поручио Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је после обележавања Дана примирја у Првом светском рату да ни Брисел ни Приштина не желе да Албанац буде градоначелник северне Косовске Митровице.

"Јер, тешко том ко буде изабран. Неће моћи да ступи на дужност и ту настају проблеми", рекао је Дачић и упозорио да у том случају прете сукоби који могу да прерасту у тешке инциденте.

Истакао је да је Србија, нажалост, немоћна да спречи те инциденте.

Дачић је поручио да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да поновљени избори 17. новембра у северној Косовској Митровици прођу у реду и да очекује да се са представницима међународних снага обаве консултације како би се спречили инциденти и претње.

Рекао је да ће политичари из Србије до тада бити на северу Косова, како би позвали грађане да изађу на изборе, јер се цео концепт Заједнице српских општина базира на томе да њен центар буде у северној Косовској Митровици.

То би, нагласио је Дачић, била артерија за везу између Србије и Срба који живе на Косову, зато што су друге везе пресечене, јер се ситуација променила и није иста као пре пет година.

Дачић је напоменуо да зато Срби из северне Косовске Митровице треба да сами одлуче да ли ће изаћи на изборе или ће их бојкотовати, "а зна се тачно колико је гласова потребно да Албанац не би био градоначелник".

"Свако има право на избор, али уз то иду и одређене обавезе и одговорности", указао је Дачић.

Подсетио је да је на прошлогодишњим парламентарним и председничким изборима у Србији на северу Косова изашло више од 16.000 бирача, а да је на косовским локалним 3. новембра гласало 9.000 бирача.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије