Читај ми!

Скупштина о обезбеђењу и детективима

Посланици републичког парламента завршили начелну расправу о детективима и приватном обезбеђењу. Предлози закона предвиђају да они који желе тим пословима да се баве морају добити лиценцу, а уводи се и строжа контрола њиховог рада, рекао министар полиције Ивица Дачић.

19.25 - Завршена начелна расправа о детективима и приватном обезбеђењу. Седница ће бити настављена у уторак у 10 сати.

10.35 - Министар унутрашњих послова Ивица Дачић образлаже предлоге закона о детективској делатности и приватном обезбеђењу. 

10.30 - Почела седница Скупштине Србије.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је, на крају обједињене расправе о предложеним законима о детективској делатности и приватном обезбеђењу, да је циљ да те службе буду професионалне и одговорне у систему националне безбедности.

Дачић је истакао, такође, да те службе треба да имају исте обавезе као и државни сектор безбедности, као што је, на пример, обавеза чувања тајне.

Он се захвалио посланицима српског парламента на конструктивној расправи о предложеним законима о детективској делатности и о приватном обезбеђењу.

"Трудили смо се да овој теми приступимо без политичких утицаја, а у наредних неколико дана ћемо се изјаснити о амандманима, неке смо, можда и половину прихватити и неки од њих су везани за кључне теме, као што је питање калибра пиштоља", рекао је Дачић, завршавајући начелну расправу о тим законским предлозима.

Дачић је данас у парламенту рекао да у фирмама које се баве приватним обезбеђењем у Србији ради око 50.000 наоружаних људи и да је зато потребно ту област боље правно уредити ради спречавања злоупотреба.

Он је истакао да тржиште приватног обезбеђења у Србији вреди 150 милиона евра и да је у тој области регистровано 3.000 фирми, али да се не зна колико њих ради.

"Правна неуређеност области приватног обезбеђења довела је до честих прекорачења овлашћења (запослених у фирмама за приватно обезбеђење)", рекао је Дачић и оценио да је то у јавности створило лош однос према свим фирмама које се баве том делатношћу.

Предлози закона о приватном обезбеђењу и о детективској делатности предвиђају да они који желе тим пословима да се баве морају добити лиценцу за обављање тих послова, а уводи се и строжа контрола њиховог рада, рекао је Дачић.

На та два предложена закона посланици су поднели око 100 амандмана од којих ће, како је најављено из МУП-а, половина највероватније бити прихваћена. У Србији не постоје тачни подаци о бројкама у сектору приватног обезбеђења, а процене су да се број запослених креће од 25.000 до 60.000 људи.

Намера законодаваца је, како се прецизира у Предлогу закона, да грађанима и организацијама поред редовне судске заштите омогући коришћење алтернативне заштите, детективских услуга, али на легалан и легитиман начин и у складу са поштовањем демократских достигнућа.

Посланици Скупштине углавном су подржали предложене законе, уз заједничку оцену да је у последње време дошло до пораста насиља на улицама и спортским приредбама.

Посланик владајуће СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је да су до сада ове две области биле нерегулисане и да је време да Србија добије квалитнетне законе којим ће регулисати ове изузетно значајне и важне области. 

Посланица ЛДП-а Јудита Поповић заложила се да се политичари повуку из управних одбора спортских друштава и упитала Дачића како то да пропушта да да конкретан и јасан одговор шта треба урадити да би се неконтролисана спирала насиља коначно зауставила.

Посланик СДПС-а Мехо Омеровић истакао је осетљивост предложених закона јер се њима уређује и приватно-јавна област и нагласио да ће посланици СДПС-а гласати за предложене законе.

И посланици ДСС-а се слажу да је безбедност грађана угрожена, а као пример Дејан Михајлов је навео насиља на фудбалским стадионима и у школама. Према његовим речима, Предлог закона о приватном обезбеђењу прилично добро уређује ту област, али је лоше то што се не види како ће МУП контролисати рад фирми за приватно обезбеђење.

Премијер је рекао да је, када је реч о навијачима, то широка прича, али не и тема седнице. 

Дачић: Не уводе се паралелне полицијске структуре

Ивица Дачић је рекао да се усвајањем закона о приватном обезбеђењу не праве паралелне полицијске структуре, а да ће бити прихваћен предлог опозиције да се спроведе одговарајућа безбедносна провера будућих запослених.

Дачић је полемисао са шефом посланичког клуба Демократске странке (ДС) Бориславом Стефановићем, који је рекао да му се "чини да ће агенције бити легализована база за људе са криминалном прошлошћу".

"Плаши нас да се праве паралелне параполицијске структуре", рекао је шеф демократа у парламенту и замолио премијера да усвоји амандмане којима ће то бити спречено, као и амандмане којима би било исправљено да агенцију за приватно обезбеђење могу да оснују и лица са криминалним досијеима.

Дачић је рекао да су законописци написали оно што је једино могуће по важећем правном систему, да се кроз одговарајуће провере утврди да ли лице има услове да буде то што хоће и да других могућности провере нема.

Шеф демократа је рекао и да се предложеним законом приватним агенцијама даје могућност да спроводе истражне радње, омогућава се ношења оружја, праћење свим доступним средствима, провере идентитета и задржавања лица, употреба физичке силе.

Дачић је представио и четири међународна споразума о потврђивању Споразума између Швајцарске Конфедерације и Аустрије о оснивању и раду Међународног центра за развој миграционе политике, о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Црне Горе о реадмисији лица чији је улазак или боравак незакнит.

Министар је представио и предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Македоније о полицијској сарадњи и потврђивању Споразума између Владе Србије и Вијећа министара Босне и Херцеговине о предаји и прихвату лица чији је улазак и боравак незаконит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара