Ружић: Лондон жели да види Србију у ЕУ

Уједињено краљевство подржава политику проширења ЕУ и жели да види Србију као члана европске породице народа, рекао министар Бранко Ружић, на крају званичне посете Лондону.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић је, на крају званичне посете Лондону, рекао да Уједињено краљевство подржава политику проширења ЕУ и да жели да види Србију као члана европске породице народа.

Ружић је у изјави Танјугу рекао да Уједињено краљевство жели да види Србију као пуноправног члана ЕУ, као и да се та земља залаже за мир и просперитет у региону и имплементацију Бриселског споразума, а што је компатибилно политици српске владе.

"Наше билатералне односе тежимо да градимо, пре свега на кредибилитету ове владе, и онога што је Влада Србије до сада учинила и у том погледу наишли смо на заиста позитивну оцену досадашњег учинка", рекао је Ружић.

Он је подвукао да је за Србију стратешки најважније да постоји пуну разумевање њене позиције и да је заједнички циљ и ње и Уједињеног краљевства да се наша земља нађе у ЕУ.

Говорећи о преговарачком оквиру за Србију, Ружић је рекао да ће то бити документ на коме ће радити свих 28 земаља чланица ЕУ и који ће на неки начин дефинисати структуру и будуће кораке у процесу приступања Србије ЕУ.

Међутим, како је објаснио, процес приступања Србије ЕУ имаће своје специфичности, имајући у виду да ће имплементација Бриселског споразума и нормализација односа Београда и Приштине бити процес који ће тећи паралелно.

"Зато је важно да и од стране високих функционера у Лондону имамо висок ниво разумевања у вези са корацима који ће бити вођени у будућем периоду", рекао је Ружић.

Он је додао да се може очекивати да преговарачки оквир кореспондира са потребама и циљем који баштине и Србија и Уједињено краљевство, а то је да Србија постане члан ЕУ и да, најкасније у јануару 2014. године, буде одржана међувладина конференција.

Ружић је додао и да су чланови српске делегација и њихови саговорници у Лондону, заједнички осудили инциденте и насиље који су се десили на изборима у Косовској Митровици 3. новембра и изразили очекивања да ће то бити исправљено на поновљеним изборима, како би се испоштовала демократска процедура и уважио легитимитет грађана Косовске Митровице.

Током боравка у Лондону Ружић и шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић су се, између осталих, састали са министром за европске послове Дејвидом Лидингтоном, политичким саветником премијера Дејвида Камерона за проширење ЕУ и западни Балкан Патриком Роком и председником Одбора за ЕУ питања Дома лодрова у британском парламенту лордом Бозвелом.

Ружић и Мишчевић су посетили и Министарство унутрашњих послова у Лондону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара