Читај ми!

Приштина покушава да подели Србе

Изјава косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја да ће Приштина у другом кругу локалних избора јужно од Ибра подржати Самосталну либералну странку и Савез косовских Срба, доказ да Приштина жели да дели Србе и да стекне власт у већини општина, сматра министар без портфеља Александар Вулин и већина парламентарних странака.

Министар без портфеља задужен за Косово Александар Вулин и већина парламентарних странака оценили су да је изјава косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја да ће Приштина у другом кругу локалних избора јужно од Ибра подржати Самосталну либералну странку и Савез косовских Срба доказ да Приштина жели да дели Србе и да стекне власт у већини општина.

Вулин је рекао за Танјуг да Приштина најавом подршке одређеним странкама у другом кругу локалних избора на Косову покушава да дели Србе "али да та подела не пролази будући да су се Срби сврстали тамо где мисле да им је место".

"Интересантно је да Приштина, која је забрињавала долазак председнику Владе Србије, првом потпредседнику Владе, мени претила хапшењем, сада говори да има неке Србе које више или мање воли", напомеуо је Вулин.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјаву Хоџаја види као још један разлог за оправадност формирање листе "Српска", додавши да верује да српски народ неће дозволити да буде преварен.

"Очигледно је жеља Приштине да уједини све своје снаге да би могла да има власт у већини општина које треба да чине Заједницу српских општина, како би Приштина могла у наредне четири године да оствари своје интересе. После овога нико не сме да има дилему да Срби морају да гласају за листу Српска", подвукао је Дрецун.

Посланик СПС-а Дејан Раденковић рекао је да је очигледно да та подршка до сада била скривена, а да је она данас постала политички транспарентна и јавна.

"Коначно смо дошли до тога да видимо да Приштина има своје фаворите", додао је Раденковић.

Раденковић је нагласио и да је то уједно јасна порука Србима за кога треба да гласају, "а то је листа 'Српска'".

Да је та подршка Приштине очекивана, јер је реч о странкама и кандидатима који су на један или други начин били партнери Тачију и косовској влади, сматра и шеф посланика ДС Борислав Стефановић.

Стефановић је рекао да на то гледа као позив Албанцима да гласају за те странке тамо где они немају своје кандидате.

Према његовим речима, то показује потребу да Срби други круг избора схвате као шансу и да на њих изађу.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да је најављена подршка косовске владе и министра спољних послова Енвера Хоџаја кандидатима Савеза косовских Срба и Самосталне либералне странке позитиван помак у односима Срба и Албанаца.

"Ако нека доминантна албанска странка у деловању српске странке види свој политички интерес и то јавно каже, ја то сматрам позитивним помаком у односу на све што је било карактеристично до сад", рекао је Јовановић новинарима у Скупштини Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара