Читај ми!

Дачић: Најважније изаћи на поновљене изборе

Најважније је да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици, поручио Ивица Дачић после разговора у Бриселу. На састанку постигнут договор о корацима за успешно окончање изборног процеса, саопштила Кетрин Ештон.

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да су разговори са косовским премијером Хашимом Тачијем и шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон били успешни и да је сада најважније да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици. Састанку у Бриселу, који је трајао око два сата, присуствовао је и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Централна изборна комисија у Приштини поништила је изборне резултате у три бирачка центра у Косовској Митровици.

"Ако остане одлука ЦИК-а да се избори понове на само три места, а Срби из северне Митровице не изађу у довољном броју, имаћемо Албанца за градоначелника. То би изазвало конфликте, можда чак и оружане, и у том случају Србија ту не би могла много да помогне", рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Све три стране су, како је Дачић рекао, позитивно оцениле излазност Срба у првом кругу избора, упркос инцидентима у три гласачка центра у северној Косовској Митровици.

Премијер је нагласио да је сада изузетно важно да на поновљене изборе и у други круг локалних избора заказан за 1. децембар, Срби изађу у што већем броју, као и да избори у северној Митровици буду одржани у миру.

Дачић је поновио да се вара свако ко мисли да може опстати без Србије и позвао на јединство, јер је, како је истакао, "ово највише што Србија може да понуди и да одбрани у овом тренутку".

"Упозоравам грађане да имају право да гласају како хоће или да не гласају, али је ово највише што Срби могу очекивати, више од тога им Србија не може гарантовати и пружити, а сигурно им не могу пружити ни они који на њих врше притисак и хушкају их да не иду на изборе", рекао је Дачић и додао да ће такви први побећи с Косова.

Он је рекао да северна Косовска Митровица мора да буде центар Заједнице српских општина и да у њој председник не може да буде Албанац.

"Како будете гласали, тако ће вам бити и ту нема никакве дилеме", рекао је Дачић и додао да ће Србија остати чврста у гаранцијама које може да да, неће лагати народ па га онда оставити на цедилу.

Дачић: Решење није идеално

Дачић је рекао да тренутно решење није идеално, али да је алтернатива једино војно и насилно решење, на које Србија не може да одговори.

"Узмимо оно што нам се пружа, а пружа нам се легитимна и легална власт. Ако дође до другачијег исхода, до пада Бриселског споразума, да дође Албанац на место градоначелника, до поновних конфликата, сукоба, да Србија буде поново условљена и тиме одложен приступ ка ЕУ... нико не може да преузме одговорност за катастрофалне последице, Србија не може помоћи, лаже свако ко каже другачије", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је на данашњем састанку било речи и о имплементацији Бриселског споразума у области правосуђа, полиције као и о раније постигнутим договорима.

Дачић је рекао да ће висока представница Кетрин Ештон припремити извештај за земље чланице ЕУ, који би требало да буде разматран на седници Комитета за опште послове ЕУ. Он је подсетио да тај комитет треба да донесе одлуку о преговарачком оквиру као и одлуку о почетку преговора о чланству Србије у ЕУ, односно о датуму одржавања прве међувладине конференције.

Премијер Дачић очекује позитивну одлуку, али је нагласио да је за њу неопходно да извештај Кетрин Ештон буде позитиван и садржајан, а да то значи да морају да постоје јасне назнаке да се Србија креће у правцу имплементације Бриселског споразума.

Најављујући да ће наредни састанак о току примене Бриселског споразума највероватније бити 5. децембра, Дачић је рекао да ће до седнице Комитета за опште послове уследити још један састанак.

Коментаришући изјаву косовског премијера да су експертске групе данас постигле договор о царинама који ће омогућити да Приштина прикупља царинске дажбине и на северу Косова, Дачић је рекао да је на данашњем састанку само потврђен ранији споразум о интегрисаним прелазима (ИБМ) и да никаквих нових договора на ту тему није било.

Ештонова задовољна састанком

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон је после састанка саопштила да су се премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи сагласили о корацима за успешно окончање изборног процеса, а да ће власти у Приштини одлучити о специфичним елементима тог процеса.

Ештонова је у саопштењу, које је пренела њена портпаролка Маја Коцијанчич, изразила задовољство исходом састанка с двојицом премијера у Бриселу.

"Премијери су се сагласили и да се убрзаним темпом настави рад на спровођењу априлског (Бриселског) споразума, да би се спровођење завршило како је превиђено споразумом", навела је Ештонова.

"Они су потврдили своју приврженост да учине шта је неопходно да се задатак обави", рекла је Ештонова.

Хашим Тачи је после састанка рекао да ће избори бити поновљени на три изборна центра у северном делу Косовске Митровице и да би било добро да то буде пре другог круга, који се одржава 1. децембра.

Тачи је новинарима рекао да је одлуку о понављању избора донела Централна изборна комисија Косова и да ту одлуку подржава косовска влада.

Додао је да је са српским представницима имао успешан разговор и да су разговарали о царини, али и о имплементацији оног дела договора који се односи на полицију и правосуђе.

"Обе стране су се сагласиле да се у потпуности посвете имплементацији тог споразума", истакао је Тачи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво