Ружић: Не очекујем препреке за почетак преговора

Немачка не доводи у питање чланство Србије у ЕУ и не жели да на било који начин тај пут отежава, каже министар Бранко Ружић на крају посете Берлину. Немачки саговорници нису указивали да би у самом Преговарачком оквиру за Србију могли да се нађу некакви предуслови, објашњава Ружић.

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић рекао је, на крају званичне посете Берлину, да је добио јасну подршку Немачке европском путу Србије. Ружић не очекује било какве препреке за одржавање прве међувладине конференције у преговорима Србије и ЕУ.

"Добили смо јасну поруку да се очекује међувладина конференција након усвајања преговарачког оквира, а да ли ће то бити у децембру или јануару то је у смислу временског оквира мање важно. Ни на који начин нисмо схватили да постоји било какво незадовољство кад је реч о нашој привржености примени Бриселског споразума", рекао је Ружић Танјугу.

Немачка, како је објаснио, не доводи у питање чланство Србије у ЕУ и не жели да на било који начин тај пут отежава.

"Јасна је порука немачких партнера да не желе преговарачки оквир који ће отежати пут Србије ка ЕУ, и то је оно око чега смо се сложили. Такође, желе и реформисану Србију и нормализацију односа Београда и Приштине, а наравно сматрам да смо и ту комплементарни јер се то поклапа са стратешком политиком коју Влада Србије води", објаснио је Ружић.

Немачки саговорници, према његовим речима, нису указивали да би у самом Преговарачком оквиру за Србију, који треба да усагласе све државе чланице ЕУ, могли да се нађу некакви предуслови.

"И Немачка жели преговарачки оквир који ће дати динамизам процесу. То смо чули од Немачке, а знамо да Немци знају да кажу тврде ставове, али и традиционално говоре истину и пријатељски приступају овом процесу, тако да је реч о позитивном сигналу", рекао је Ружић.

Једна од тема разговора са немачким званичницима била је анализа стања после одржавања локалних избора на Косову и примена бриселског споразума Београда и Приштине.

"Заједнички именитељ у разговору био је да одговорност за процедуру носе сва три актера укључења у нормализацију односа - Београд, Приштина и Брисел - и да ће евентуално понављање избора у Косовској Митровици бити спроведено према нормативима који ће довести до тога да сам изборни резултат буде у складу са демократским стандардима", рекао је Ружић.

Министар Ружић и главни преговарач Србије са ЕУ Тања Мишчевић током дводневне посете Берлину разговарали су са више званичника владе и представницима Бундестага, а спољнополитичку мини-турнеју настављају у Лондону, где ће се сутра састати са званичницима британске владе и парламента.

Ружић и Мишчевићев су се у Берлину састали са државном секретарком у Министарству спољних послова Емили Хабер, изаслаником Министарства спољних послова Немачке за европска питања и политику проширења ЕУ Питером Шофом, као и изаслаником за југоисточну Европу и Турску Ернестом Реичелом и саветником канцелара за европске послове Николаусом Мајер-Ландрутом.

У Бундестагу су се састали Андреасом Шокенхофом из Хришћанско-демократске уније и са председавајућим Комитета за европске послове Гунтером Кришбаумом. Поред тога, учествовали су у дискусији у организацији Бундестага на тему европских интеграција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво