Читај ми!

Ситур: Инциденти не угрожавају преговоре са ЕУ

Инциденти током избора на Косову неће угрозити одлуку о отварању преговора Србије и ЕУ до краја јануара, сматра председник Одбора за европске послове француског Сената, Симон Ситур. Француска делегација данас завршава тродневну посету Србији.

Председник Одбора за европске послове француског Сената Симон Ситур рекао је да је уверен да инциденти током избора на Косову неће угрозити одлуку о формалном отварању приступних преговора Србије и ЕУ до краја јануара, преноси Танјуг.

 

"Не верујем да то може довести у питање процес европске интеграције Србије и одржавање међународне конференције, предвиђене за 20. децембар", рекао је Ситур.

Према његовим речима, Влада Србије и сви други релевантни актери изузетно су се заложили за одржавање и исправан ток избора.

Подсећајући да се јужно од Ибра гласање обављало релативно добро и да је проблема било на северу Косова, француски сенатор оценио да можда треба "ревидирати ствари у неким општинама".

"Најважније је, ипак, да је спровођење Бриселског споразума почело", истакао је Ситур.
Како је напоменуо, то није само његов лични став или став делегације Одбора Сената, већ да исто мишљење има и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, са којим су се француски сенатори састали у понедељак.

Европски пут Србије, према Ситуровим речима, не иде увек и само преко Косова, већ зависи од спровођења европских стандарда, посебно у домену правосуђа, јавне управе, заштите људских и мањинских права, демократизације друштва.

Чланица Одбора Сената за европска питања Софи Жоасен додала је да Француска има поверења у реформе које Србија спроводи, посебно у области правосуђа и јавне управе.

Говорећи о немачко-британском нон-пејперу, према коме би питање Косова требало да буде од почетка увршћено у преговарачки оквир за Србију и да се затвори на самом крају, Ситур је истакао да Француска, када је реч о процесу приступа Србије ка ЕУ, има другачију визију од својих немачких и британских пријатеља.

"За нас, на делу треба да буде дијалектика поверења у процесу приступних преговора са Србијом, док су наши немачки и британски пријатељи сумњичави, због чега ми жалимо", рекао је Ситур и изразио наду да ће Србија веома скоро постати чланица ЕУ.

Сутур је подсетио да је француски Сенат, на предлог Одбора за европска питања, 16. октобра једногласно усвојио Резолуцију којом је затражио од владе Француске да на европском нивоу помогне Србији да што пре уђе у ЕУ, уз услов да Србија испуни све европске стандарде.
У Резолуцији је констатовано да је Београд ојачао сарадњу са Приштином и постигао договор ради нормализације односа, а такође је и поздрављено унапређење дијалога у региону.

"Сенат сматра да би свако кашњење ефективног отварања преговора о придруживању ЕУ могло да угрози динамику која је започета и жели, сходно томе, да међувладина конференција којом се конкретно отварају преговори о придруживању буде организована што је пре могуће", наведено је у документу.

Делегација, коју предводи социјалистички сенатор Ситур, а чине је потпредседник Одбора Мишел Бију из Комунистичке партије и Жоасенова из Уније за народни покрет, данас завршава тродневну посету Србији.

Сенатори су у Београду разговарали с министром спољних послова Иваном Мркићем, министром без портфеља за европске интеграције Бранком Ружићем, председником Скупштине Небојшом Стефановићем, парламентарцима из свих странака, представницима цивилног друштва и многим другим саговорницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара