Читај ми!

Завршена расправа о правосуђу

Скупштина Србије завршила начелну расправу о законима из области правосуђа, према којима ће број основних судова са 34 бити повећан на 66. Ако посланици усвоје низ правосудних закона, нова мрежа судова почиње да ради од првог јануара 2014. године.

13.03 - Завршена тродневна расправа о законима из области правосуђа. У наставку заседања, посланици би требало да размотре Предлог одлуке о утврђивању састава парламентарног Одбора за ССП.

11.20 - Настављена расправа о сету закона из области правосуђа. 

Народни посланици завршили су тродневну расправу о законима из области правосуђа. На крају дебате министар правде Никола Селаковић негирао је оптужбе опозиције да су измене предвиђене тим законима козметичке и да ће грађани бити оштећени новом мрежом судова.

"Није тачно да је велики број грађана одвојен од правде", рекао је Селаковић у завршници скупштинске расправе о четири правосудна закона.

Селаковић је напоменуо и да није истина да ће грађани морати да прелазе десетине километара до судских јединица, већ да ће по потреби судије долазити у та удаљенија места, бавити се предметима и ако треба одржавати рочишта.

Министар је истакао да је штета претходне реформе правосуђа из 2008. била 15 милиона евра.

"Од тога је могло да буде отворено око 15.000 радних места, сређени судови, тужилаштва, школе, болнице. Ту штету ће грађани који с муком пуне буџет, морати да плаћају због брљотина које је неко намерно или ненамерно правио у свом раду", рекао је Селаковић.

Коментаришући увећање буџетских средстава намењених његовом министарству, Селаковић је истакао да је то нормално с обзиром на то да нови начин рада и тужилачка истрага захтевају већа средства.

"Истовремено, уштеда ће бити остварена новом мрежом судова", рекао је Селаковић.

Министар је подсетио да су решења за мрежу судова установљена још у априлу и констатовао да је једна од странака које сада критикују те предлоге, тада била део владајуће коалиције и то подржала.

Поводом критика шефа посланичке групе Демократске странке Борислава Стефановића на предложене законе и стање у правосуђу од почетка мандата садашње владе, Селаковић је рекао да Стефановићево излагање личи на изреку "у мом оку видиш трн, а у свом не видиш балван".

Стефановић је на то одговорио да је обраћање министра било испод сваког нивоа, чак и за "Комбанк арену", где је недавно СНС, чији је Селаковић функционер, обележила петогодишњицу странке.

"Министар може да каже да не говоримо истину и да каже да грешимо, али да каже да смо смешни и да говоримо бесмислице и за то још добије аплауз", напоменуо је Стефановић.

Ако Скупштина усвоји низ правосудних закона, нова мрежа судова почиње да ради већ од првог јануара 2014. године.

Министар правде Никола Селаковић рекао је јуче пред посланицима да су прописи први корак ка враћању поверења грађана у судство. 

Селаковић је такође рекао да ће се мрежа основних судова и јавних тужилаштава на Косову и Метохији одређивати посебним законом, а то решење, како је додао, у складу је са свим мерама које је Влада предузела.

Нова мрежа судова поред повећања броја основних судова предвиђа и повећање броја основних јавних тужилаштава са 34 на 58, као и смањење броја судских јединица.

Критеријуми за нову мрежу судова били су географска удаљеност, број становника, традиција и реална потреба грађана.

Текућа седница, на чијем дневном реду је 40 тачака, прекинута је, како би парламент на новој седници размотрио Предлог одлуке о утврђивању састава парламентарног Одбора за стабилизацију и придруживање, чији је задатак праћење Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ.

Тај споразум Србије и ЕУ ступио је на снагу 1. септембра ове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара